點先可以令聽英文能力進步

77 回覆
11 Like 15 Dislike
乜書都得啦,睇完有懷疑咪去另一個source再睇,何況而家網上資源咁多,其實書都唔洗買。其實條條大路通黑馬,最緊要你肯practice。
少少tips既,手機唔好再用中文version,改全英,電腦都係,FB呀,IG呀,總之d app有英文version就用英文。

自己有興趣既野去蒲下外國論壇,睇下D鬼佬係點樣吹水
睇美劇聽英文歌
唱埋出黎
我聽反而無問題 我成日睇美劇 就算睇電影無字幕都明
問題係我唔識串同睇字 要背字真係硬傷
我係唔知點解小學到而家大個左
啲英文都唔差

睇美劇已經唔駛subtitle

電腦全部英文

畫畫睇書全部英文
我自己好鍾意學語言

學完英文又想開始學德文 日文 韓文
樓主本身詞庫細聽得多都無用
睇多啲reading先啦
你睇reading唔識嘅字就google下點讀
啲common words見得多一聽就會認得出
深夜睇下明珠台睇master chef 睇gordon鬧人
一係唔開字幕, 一開就開英文字幕
上youtube睇片, 我自己就好maths 同 bio,
搵開life noggin同numberphile黎睇
audible有諗過但見佢有試用期唔敢即刻開
依家聽都叫ok, 講同睇就麻麻, 寫好廢應該點
同我差唔多
我又係近幾年睇多左外國野
聽讀已經唔算
但寫講真係好難
早幾日寫左篇personal statement報讀書
比個英文好勁既人片到一文不值 chinglish之餘仲要爛邏輯
叫我試下自介 但因為零準備又係口啞啞
subscribe to Pewdiepie.
樓主個人能力問題
你打唔打機
有嘅咪上twitch睇啲人打,聽聽下就聽得明
咁認真咁夾硬唔得架,
用得多就一定進步。
睇戲本身就係娱樂,
睇得一兩百套一定有進步。
想快d見效既就揀同一類片睇,
例如軍隊片講來講去都係咁上下對白。
避笑片,因為好多gag係食字或有相關文化事時背景先聽得明。難好多。

另外火咪揀d 自己有興趣既youtube片睇。
鐘意飛機既咪captain joe, 鐘意槍既咪tatical rifleman, 又娱樂又增知識又學英文,幾好。

最重要係學到你鐘意果類人講野既tone. 睇得多唔覺唔覺就會跟左佢地句式用詞甚至eccent
聽得幾粒字係套野對你黎講太難
但有字幕就發現 d字其實大部分都識
問題就係唔知咩事
搵樣你有興趣既野入手永遠係最快
我中一開始鐘意聽英文歌, 之後覺得聽唔明唱乜好白痴
中二開始睇歌詞兼查字典
初初直頭印d歌詞出黎遂粒字查(宜家睇返發覺好多字查錯左)
之後好似玩重組句子咁遂句遂句理解首歌
中三仲係人地英文問路, 我口啞啞咁差
浸左10年到宜家睇youtube明90%, 去旅行同native吹水都ok
而且唔少文法係理解返黎
比起睇書死記, 自學過程中自己理解會記得更好(起碼我係咁)
學語言一開始一定係辛苦, 捱過左就開始會順
睇唔同人分享學語言既經驗
學得好既都有查字典既習慣
我部電話永遠都有個字典app, 見到唔識既字/忘記意思既字一定會即查
電影又好, 聽歌又好, 睇新聞都好
搵啱自己方向同堅持去學先係最重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞