30歲想轉行有冇咩建議

362 回覆
167 Like 29 Dislike
唔係樣樣生意都長做長有

之前搵到錢都算好彩, 食到個勢

詳細唔多講, 而家想抖一抖, 安穩一下先
幾錢人工
一來唔想全職讀
二來好怕女人堆
我寧願成班男人講粗口淫野
入行一般15K上下 唔多的
過去4-5年做網上生意, 頭幾年搵得唔錯
而家開始唔掂
試過開其他新生意都唔係好得

想穩定生活, 學門手藝搵返個保障先

之前搵到錢都冇亂洗, 經濟叫冇太大壓力
想先搵個穩定收入之餘, 再捱4-5年可以拎返個資格

三大social science畢業, 中英文ok, 考試考牌有信心

有諗過電梯/冷氣工程等, 真係由0做起(學徒)

各位師兄可唔可以指點下
唔想返寫字樓, 最好可以返shift
屌你中文ok又三大搵工冇咩難道喎
點入行
如果做冷氣會唔會好d?
咩網上生意? 而家已經唔掂唔怕講
果d真係睇你點睇 好天斬埋落雨柴
上面覆左, 唔答了
做耐左可以自己判D JOB黎做 (當然睇交際啦)
我依家都係私下接唔少
特別係呢個風吹完後, 多到推左唔少
你好有錢,可以試下做機電,一係好有興趣,再唔係想做判頭都ok。如果以上都唔係建議做釘板,紮鐵,木器(只限打工),落石矢。如果怕太辛苦,做室內既水電,泥水/雲石都係一個幾唔錯既選擇
唔好咁浪費自己啦
我呢個background 除左搵sales真係唔知仲可搵到咩

我唔想搵sales
30歲係比較難用學徒計劃入行
即係包讀書個啲
所以就一係讀cic課程入
或搵啲會請白紙嘅公司

不過都提下你,成個機電係人工都唔高,師父好多都只有兩萬尾左右

另外學鋁窗、水喉,又或者行管工條路都係一個方法
要咩學歷/點入行?
我自己簡單做下網上買賣

唔係咩seo, fb marketing專家

同埋online marketing除非你係勁到自己出黎接job, 我估都係萬幾人工
依家個市好差,唔好入結構三寶啦
會無工開
見到回覆了

我聽過有以前中學同學讀完出黎成3萬蚊
電梯係指升降機定真係電梯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞