胡官倡立法22條禁內地官干預港事務

64 回覆
49 Like 1 Dislike
中國其他地區的人進入香港特別行政區須辦理批准手續,其中進入香港特別行政區定居的人數由中央人民政府主管部門徵求香港特別行政區政府的意見後確定。

每日百五個就係呢條條例?
其實好難,立法後都好難執到法。唔一定要係香港範圍干預香港。你唔見呢排次次都係上去深圳接受京官訓示?
真係宜家先知
無可能選到既候選人講野最把炮架啦

基本法同法律係兩樣野黎

基本法已經係法律,係凌駕所有 common law cases and principles and all Hong Kong statutory laws

係憲法。
所有法律,包括普通法、習慣性、衡平法、附屬立法、條例都係依據基本法作為憲法去定。

但係普通人單純地違憲係無事

憲法只係原則性地講有咩做得有咩唔做得,但基本上除左會比人JR之外,違憲其實無咩其它問題,法庭唔可以因為你違憲而要你坐監or罰錢
夠膽咁講 即係代表100%輸鳩緊
樓上成班對法律概念混淆晒

基本法係憲制文件,大概可以理解做小憲法。憲法係法例hierarchy 裡面最高級既法律,所以當然有法律效力,但絕對唔代表唔立本地法例就告得入。

香港行緊既法律制度,可以講係以本地法例為本。只有本地法例列明咩係罪,咩係犯法,同埋犯左會點(例如罰款、判監),先有 case 可以告上法庭。

當然,呢個世界仲有樣野叫司法覆核,唔需要有本地法例,但佢既功效只有兩個:1)宣布某條法例違憲;2)宣布某項政府或公共機關既決定無效。換句話講,拉唔到人封唔到艇。胡官所講既,就係要立法,令到西環胡作非為既時候可以拉佢。呢樣只有透過本地立法先可以做到。
中國其他地區的人進入香港特別行政區須辦理批准手續,其中進入香港特別行政區定居的人數由中央人民政府主管部門徵求香港特別行政區政府的意見後確定。

每日百五個就係呢條條例?

可以咁講
連基本法22條講乜都唔知,好多香港人其實真係乜都唔知,呢條一早有人攞出嚟講啦

都係嗰句,佢講人話佢既事,而家選特首就咪撚造神胡官前胡官後,呢樣嘢係反智
依家先知有條咁嘅法
其實如果立到22條,禁左支那人干預,23條立法會唔會變得冇咁危險?
其實如果立到22條,禁左支那人干預,23條立法會唔會變得冇咁危險?

基本法夠話除左國防外交,全部野都係香港自己管
事實呢?違反又點

基本法夠話除左國防外交,全部野都係香港自己管
事實呢?違反又點

同支那人講法治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞