胡官倡立法22條禁內地官干預港事務

64 回覆
49 Like 1 Dislike
特首參選人胡國興出席一個午餐會,他批評兩位參選人林鄭月娥和曾俊華至今仍未有政綱,「點解傳媒唔追住佢哋問,問吓佢哋政綱係咩,嗰陣時(我宣布參選)傳媒就追到我瘦,點解咁奇怪?」他又指,曾俊華是建制派的人,應由建制派選委支持他。

就林鄭發表中央不委任當選人一說,胡國興重申有關言論涉嫌違法,因林鄭發佈一些有關鍵性的誤導言論,阻礙其他候選人當選,被問到會否向廉署舉報林鄭,他指由於林鄭其後否認,加上暫未有實質證據,難以斷定她有否違法,他呼籲與會人士供出事實,若有事實,才會舉報,「我希望有去開會嘅傳媒朋友,可以據實講番出來,睇吓佢有冇涉嫌違反選舉(非法及舞弊)條例」。

胡國興又透露,他的提名票相信大部分來自泛民,只有少部分是建制選委,他之後回應傳媒時指,很多人屬意他做特首,但由於很多人未想現在公開表態,故只能憑平日與選委會面的反應判斷,相信自己有足夠提名。

對於鄉議局選委較傾向支持林,胡指:「如果嗰啲票唔係我,就唔會影響我。」他又指如果林鄭取足700多票提名,相信特首選舉已完結,因為其他人已難以入閘。

胡國興又提出為《基本法》第22條立法,禁止內地官員干預本港事務,他指做法一點也不難,立法後將由法庭裁決涉嫌違法的人。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170124&guid=56216312&category_guid=6996647&category=instant
立法完再釋法?
點解咁多年都冇人講?
佢講咁多真野會唔會到最後票都唔夠入閘架...
胡官無人理
第二十二條
中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務。

中央各部門、各省、自治區、直轄市如需在香港特別行政區設立機構,須徵得香港特別行政區政府同意並經中央人民政府批准。

中央各部門、各省、自治區、直轄市在香港特別行政區設立的一切機構及其人員均須遵守香港特別行政區的法律。

*中國其他地區的人進入香港特別行政區須辦理批准手續,其中進入香港特別行政區定居的人數由中央人民政府主管部門徵求香港特別行政區政府的意見後確定。

香港特別行政區可在北京設立辦事機構。
點解咁多年都冇人講?

你覺得支那會守法
呢D專業,泛民廿幾年來做咩鳩

老千梗係講啲唔講啲

老千梗係講啲唔講啲

垃圾泛民,話佢地係民建聯B隊係無錯架
唔講真係唔知
真係而家先知
有都冇用, 基本法解釋權係人大
但係班泛民寧願提名我都唔幫胡官
開口埋口提住雨革而家又撐我
岩啦 成撚日話為23條立法係憲政責任 唔立埋22條
講真,佢吹到咁大都係因為佢根本做唔成特首
百分百陪跑
有好過沒囉,至少罵支那和港共時多條道理。

老千梗係講啲唔講啲

垃圾泛民,話佢地係民建聯B隊係無錯架

泛民不嬲都同保皇扯貓尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞