【集思廣益】揸車必備Apps

65 回覆
0 Like 4 Dislike
依家香港啲路成撚日改,睇路牌啦

利申:用google map

去到大改緊既地方例如九龍站或者新蒲崗太子道東果頭啲導航好多時亂晒
導航就Google同埋高德都有用
感覺高德好用D 起碼有圖話你知邊個出口出
Google淨係同你講幾多米出 有時好容易就過左

痴線
Google寫埋出口號碼同埋名,齋睇電話唔睇路梗係唔識出

地政署MyMapHK都好用
可以search哂成個area既鏢位同停車場

個個出口都有名同號碼咩
見咁多巴打推,都dl 個高德試下 但係冇得set返正體字?屌,啲殘體字好難頂
見咁多巴打推,都dl 個高德試下 但係冇得set返正體字?屌,啲殘體字好難頂

高德導航有得揀正體
高德地圖冇

高德導航有得揀正體
高德地圖冇

但聽過2015年到而家都冇更新過
香港行車易, 高德地圖.

高德導航有得揀正體
高德地圖冇

高德導航冇更新
高德地圖有

高德導航有得揀正體
高德地圖冇

高德導航冇更新
高德地圖有

咁啫係要正體就冇更新

高德導航有得揀正體
高德地圖冇

高德導航冇更新
高德地圖有

咁啫係要正體就冇更新

高德地圖入面既地方名係正體,
不過個APP本身殘體
我又試下高德先聽日
申利: 一直用緊google map
領展 泊食易
利申:打手
導航就Google同埋高德都有用
感覺高德好用D 起碼有圖話你知邊個出口出
Google淨係同你講幾多米出 有時好容易就過左

痴線
Google寫埋出口號碼同埋名,齋睇電話唔睇路梗係唔識出

地政署MyMapHK都好用
可以search哂成個area既鏢位同停車場

個個出口都有名同號碼咩

小路位同你講第幾枝燈/路口轉都差好遠喇
高德
路況垃撚圾,但係分叉路同埋地面畫線最好用,會提你入線

高德個路況如果有提供既話其實唔差
寫埋車龍有幾長同要塞幾耐,都算準

同埋會預早同你講前面塞車,要唔要行條兜遠左但係冇塞車既替代路線

因為塞車數據其實係要靠其他用戶提供,
所以Google一定準,因為一條路起碼一半車入面都有Android電話,
Google知道條路d車郁成點,高德用戶少,所以唔準係正常

對data 同an 機提供表示質疑,因為根本分唔到an 機user 係行人定車,google 明明可以係條街好多路人既時候話到比你聽路況(多唔多車)

應該只係用衛星睇
Ytd高德初體驗 真係唔錯算 高速公路會有哂模擬實景圖提你邊個位出 係唯一去到迴旋處有d難知道邊個口出 同埋個地圖(highlight我要行嘅路線)好似冇google咁近zoom得 次次我zoom埋d想睇清楚我係咪行緊佢highlight左條路 過一陣佢又zoom out返 不過問題不太嘅 或者我再適應下先 始終第一次用
高德
路況垃撚圾,但係分叉路同埋地面畫線最好用,會提你入線

高德個路況如果有提供既話其實唔差
寫埋車龍有幾長同要塞幾耐,都算準

同埋會預早同你講前面塞車,要唔要行條兜遠左但係冇塞車既替代路線

因為塞車數據其實係要靠其他用戶提供,
所以Google一定準,因為一條路起碼一半車入面都有Android電話,
Google知道條路d車郁成點,高德用戶少,所以唔準係正常

對data 同an 機提供表示質疑,因為根本分唔到an 機user 係行人定車,google 明明可以係條街好多路人既時候話到比你聽路況(多唔多車)

應該只係用衛星睇

Google Traffic works by analyzing the GPS-determined locations transmitted to Google by a large number of mobile phone users. By calculating the speed of users along a length of road, Google is able to generate a live traffic map.[2] Google processes the incoming raw data about mobile phone device locations, and then excludes anomalies such as a postal vehicle that makes frequent stops. When a threshold of users in a particular area is noted, the overlay along roads and highways on the Google map changes color.[3]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞