【天堂之城樓爆,不要哭】低調置業討論區(247)

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
ching 人生流流長 俾個目標高啲自己 資助房屋又要禁售一段時間 第二市場又難出貨 一入資助房屋就最少鎖你10幾年 住屋環境又唔能夠享受太多 今次經濟周期嗰個吹到咁勁 又支爆又盛 大減價梗係買靚野
如果食到新居屋3房2套,又唔怕住一世

享受人生呢啲野,供樓供少啲,一年去一兩次歐遊都好嘆
如果想改善住屋環境,襯樓價低補地價第日放租,自己再買多層又得....

湯文亮﹕2018樓市十大預測
文章日期:2018年1月2日 Share
【明報專訊】在2017年底,例牌有很多人問我對2018年樓市預測。不過,當中亦有人提醒我對2017年樓市預測是絕對失誤,甚至比不上一個年輕物業代理,我本來不打算對2018年對樓市作出任何預測,但有老友同我講,如果我不再做預測,即是永遠無得翻身,做一個真真正正的「樓屎專家」,老友的說話不無道理。

不過,我會做少少修改,不是預測升跌那麼簡單,而是對樓市作出十大預測,我有信心最少有8項預測準確。

樓價料跌10% 集中下半年

不過,如果第一項不準確,其他全部準確都沒有用,都是預測錯誤。

(1)雖然香港差不多所有專家都話2018年樓市有10%以上升幅,但我認為樓市會下跌10%,跌幅集中在下半年。

(2)政府不會再出招壓抑樓市,包括統稱辣招的特別印花稅以及逆周期措施。

(3)政府會放寬首次上車人士的按揭貸款成數,幾多我就不敢評估。

(4)雖然新樓暢銷,2017年賣出超過2萬個單位,創10年新高,而2018年有2.7萬個單位供應,但我認為新樓銷售量將低於2017年。

(5)所以,我估計在春節後不會有小陽春。

(6)銀主盤會大幅增加,將會是雙倍於2017年的數量。

(7)政府將會提供多於2萬個單位,最少有1萬個是由地產商補地價得來。

(8)美國在2018年加息三次差不多已成定局,但有不少專家認為香港只需加一次,即是0.25厘,但我認為最少加4次(即1厘)。

(9)雖然銀行家話同業拆息Hibor在春節後會回落,但他們可能忘記2018年香港要遵守巴塞爾III協議,就算過了春節,Hibor都不會回落。

(10)銀行估價轉趨審慎,但仍然樂觀,大部分估價將會低於成交價。

紀惠集團行政總裁
以 P 小夫既標準,買左未補地價居屋後,過幾年有錢有能力,應先補埋地價,定係直接買第二層私樓, 先唔算係仆街仔?
可能我同師兄享受嘅定義唔同 買間半新私樓 觀景又靚啲 同人講/叫朋友返嚟玩虛榮心又滿足到啲 設施又可以享受到 話晒一年有365日都係對住間屋 好過一兩個禮拜係歐洲住靚酒店 供幾錢就自己睇餸食飯
咁就一定居房輕鬆好多 每個人取舍唔同

不過你補地價個舊錢 可能已經夠你買多一間首期
出面嗰個吹到宇宙大爆炸 優質盤大減價差唔多啦
未換樓嗰陣exactly係清你咁講 諗住慳返啲錢狂去旅行
但諗諗下每次去都係1個禮拜 返到屋企係長時間對住間屋就炆 用啲錢upgrade間屋 日日返到屋企都覺得好正 屋苑管理都好緊要 至少虛榮心 真係會有 因為公共地方真係好靚
新居屋有三房套食到梗著數 食到先啦
白居二賣得俾你 原業主已經食得七七八八

大居屋一步到位 細私樓方便再換

點樣揀 有自己間屋住緊就可以慢慢揀 出面爆升爆跌 唔會實際影響自己嘅負擔能力就無問題
只要有 P 小夫既能力,就自然會做出 P 小夫既標準
3房好少
揀到兩房已經滿足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞