究竟有咩漫畫分境神得過呢幕?

340 回覆
622 Like 383 Dislike
樓主唔想討論既話 不如topic加番火影撚入 算啦
人地出啲真係靚分鏡既圖 你又答火影贏幾班
乜都講到火影神火影勁 唔係話佢差 只係你咁盲撐 好影響討論
懷疑樓主其實都唔知咩叫分鏡
終於見到人post
嗚人喊呢張最尾果格唔係咁畫出面佢喊緊
e.g. 由背面睇到佢個動作係喊(抹眼淚)
個層次會更加高

呢一幕分鏡又係冇得彈
除左草稿
神龍之謎後段d分鏡勁一百倍。

我到宜家都唔明﹐點樣可以喺小禁區外著地,然後高速飛埋門柱(相距5.5m) 到撞穿頭。
留名睇Akira咁經典貼嚟把撚
睇到句 劇情唔計已經笑到收唔撚到聲
轉乜撚嘢ac
講唔過屈人用分身?
我都想知
佢受手塚治虫影響好深,而當時手塚就融入左好多法國新電影同東歐大師,但又有日式畫意同能劇精神,你睇火之鳥講八百丘尼果段好明顯

而浦澤自己其實分鏡唔太當代,20世紀少年同billy bat仔細睇技巧唔算太凌厲風格化,懸疑感係有少少似melodrama

唔知點解我覺得佢係令我聯想起波蘭斯基,pluto講音樂家果一章又有奇斯洛夫斯基既感覺

不過以上純粹係我睇熟左又叫做讀過電影既聯想,歡迎指正
靚分鏡唔一定係名作入面先搵到既
下面作品睇得出好刻意咁幾兩個角色用既鏡頭角度同距離都交差替換住咁轉
我覺得都算係難得係分鏡到用心既一段

個作者分鏡既功力都好勁
下面左邊果格作將同一個景斬開做兩份
而兩邊又各有唔同重點
都係一個分鏡用得好好既地方

唔係好似掙凳仔咁是但搵個未有人講既名作神作拋出黎又唔解釋
又串其他人低質冇料就係大師既

上面又有條友撩交嗌又就唔quote啦
廢事又有人借題發揮
都話咗唔講得「手塚」同「火鳥」,佢地話講黎冇意思,一定要講佢地啱聽嗰啲喎
巴打不如好似前面嘅黃潤發巴打咁打篇短短地嘅導賞講解下點解你覺得好
俾我地呢d真係唔熟悉嘅巴打喺其他角度欣賞
我肯定所需嘅時間一定少過喺到搞無謂嘅罵戰
一黎大家又學到野
二黎令對面冇聲出
三黎你又可以慳返d時間唔使做無謂嘅罵戰
一次滿足你三個願望
經典嘢講黎冇意思啦
討論同導賞係兩回事
個情況就好似容祖兒2018仲同d新人爭叱咤一樣
拎咗咁多年都上咗神枱仲同新人比較做咩
去到呢個地位唔使再話要同呢個呢個比較佢先出色
係一早已經獨當一面可以獨立拎出黎講同欣賞
兩種係完全唔同層次嘅野
屌用容祖兒我都覺得自己on9
但係佢今年真係有參加叱咤成件事好核突所以先用佢
可能用如果梅姐在生個觀感好d
係咪有人要導賞名著
咁就唔好比佢沉啦
孤高的人
明明自己前面都話如果其他作品係80分
手塚就係380分
你自己都覺得兩樣係唔同層次嘅野
唔通你覺得坤狗同Freddie Mercury之間有任何討論價值?
一邊倒嘅意見點樣討論
你話拎Freddie Mercury黎欣賞我明白
所以依家咪希望你講解下點解手塚咁神
俾我哋呢d唔識嘅學下野
唔係就咁放低幅圖然後咩都唔講淨係串人唔識
全本計一拳超人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞