究竟有咩漫畫分境神得過呢幕?

340 回覆
622 Like 383 Dislike
我剩係睇到有人貼火之鳥做例子
然後某人衝出嚟柒 話睇多啲新嘢
明明成個post都係新嘢
貼返啲大師級作品又話日日提住
真係唔知邊個挑釁邊個喇....

浦澤直樹d分鏡真係頂級
唔會特登畫埋d fancy嘢 平淡得嚟又好有感染力
仲有安達充又係勁撚流暢同convincing
佢兩個同手塚治蟲 今敏嗰d人畫嘅漫畫都係可以直接拎去拍戲唔使再諗點做剪接

同埋佢畫嘅嘢真係好撚subtle
d表情同反應都畫得好細緻
特別係Johan同阿妹一齊嗰幾集係睇到佢哋d表情有好大分別

佢d transition真係做得好撚正
邊套?
討論神分鏡但唔俾人貼真係神嘅分鏡

講分鏡我會推介松本大洋

寧次仲慘啦,冇撚端端硬食招棒,又冇用回天,打唔走枝棒咪用回天打走鳴門囉,硬食托柒咩
就用巴打Pluto兩頁去講,
舊式機械人面無表情,唔會好似樓主火影咁流馬尿,煽動觀眾情緒。
老師只係用左一個人臉機械人(主角)嘅正面營造啲壓迫感,另一個機械人就用側面去表達個種無言嘅悲痛。
喺機械人嘅對白之間加插無對白嘅主角格仔,去增加呢場對話嘅寂靜感,增加啲空白。作畫故意放大人物然後立刻縮細,增加距離感。另外機械人就迴避主角視線同鏡頭可見到機械人嘅孤單。
對答中初頭主角嘅停頓到後面雙方嘅停頓同距離,再到一句沒有講明原因嘅對白,可以睇到機械人有幾咁掛住佢嘅丈夫

利申:勁鐘意Pluto
利申2:中文唔合格
for for 1999
*sor
利申3:英文啱啱好合格
寧次死左之後下一話鳴人就識傳尾獸外衣俾隊友
再之後仲有埋陽之力
我記得個期寧次死係為左之後打六道帶土出須佐九尾螺旋丸岩岩好得九條尾俾9位木葉小強
先整死寧次
不過唔整死寧次根本大戰就冇人死
寧次:幫.....復
本身細個睇火影好鍾意寧次,見到佢死左之後我呆左,你話好似阿凱咁開9門都型呀,佢真係冇撚端端去自殺咁,仲要復活左咁多人,但就係冇復活佢,係咪撚鳩我呀垃圾火影
其實兒登未必知咩係分鏡

好多淨係post 一頁一大格出黎覺得好震撼或者個故事高潮出黎

而唔明分鏡個種由多格組成連貫既重要

分鏡叻既話除左可以講到故仔外,更重要可以將當中劇情深化,加強讀者印像,例如富堅既黑格

而浦澤既分鏡就真係世界級,令到讀者有種睇戲既感覺

有種今敏動畫既transition feel
第一部同期下忍,除左第七班同我愛羅鹿丸之外,第2部d原下忍雖然升曬,初期都話幾個圍打一個曉咁,但後期變曬路人角色同廢柴

呢幾集d分鏡同構圖同佐藤一樣咁痴線
因為鳴門同寧次打果時
寧次話自己嘅命運一早已定,條命係宗家手上
鳴門承諾會改革日向家

所以要實現呢個承諾
鳴門要食咗大波田先

然後口循係幫唔到寧次
宗家個咒印始終係要死先解到
分家死晒自然宗家獨大
日向家就無內部威脅
鳴門將世界第一嘅基因帶入日向家
都算改革成功嘅

所以寧次無講錯
命運一早已定,要刷首抽睇血統
lm
老老實實,對呢幕冇乜印象
火鳳前期求其打開一頁都神過火影啦
浦澤直樹既歐洲電影修養好好
你睇埋佢《夢印》用法國做背景好有歐陸式玩味
《monster》既分鏡技巧,係承傳左波蘭斯基果類懸疑通俗又美學根基實淨既作風
呢集你睇返一開頭第一頁,時鐘係有呼應
櫻井既電影修為新世代而言確係一流
其實有冇人覺得火影有種存在主義feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞