八旬翁勒斃癱瘓妻子免無人照顧

236 回覆
3656 Like 15 Dislike
關安樂死乜事?被告都講咗死者無講過想死呀
翌晨被告爬上妻子的床,關冷氣之際,見半醒的妻子面向上,於是決定實行計劃。他雙手拿著竹枝壓在熟睡妻子頸上,直至30分鐘後他感疲倦,確認妻子心跳停頓才收手。

li 個社會問題
最應該判刑就係社會福利處
我喺ngo老人院舍入面做治療師
其實想講 政府對呢類老人家唔係乜柒支援都冇
部分ngo都有家居服務隊 會定期上門幫啲老人家做復康 而耀東正正喺我嗰team嘅服務target 所以我睇到呢單新聞之後個心真係好痛

問題係 我地人手真係有限 因為機構只會調派啲做緊院舍或者日間中心嘅同事去做埋呢啲case
一間院舍有百幾二百個case 一個同事做晒 然後一個同事可能要走兩三間院 仲要抽時間處理上門case 仲要唔止走一區 咁你會想像到可以serve到呢種case嘅quota同frequency會有幾高

你叫上面加人手加資源又係晒氣 一黎冇錢二黎未必有人做 始終呢行好難請人 當大部分其他sector嘅行家返緊五天工作 呢度仲要返五日半 福利又少過其他人 再加上啲高層死唔肯改革加福利 唔係真正有心嘅人根本唔會做

Btw勿相認

依D位政府又唔比錢
供錢比大陸就百億百億咁供
好慘
睇得出佢係一個好有責任心既男人
所以都唔會諗住活到呢個年紀
想走得有尊嚴d
我喺ngo老人院舍入面做治療師
其實想講 政府對呢類老人家唔係乜柒支援都冇
部分ngo都有家居服務隊 會定期上門幫啲老人家做復康 而耀東正正喺我嗰team嘅服務target 所以我睇到呢單新聞之後個心真係好痛

問題係 我地人手真係有限 因為機構只會調派啲做緊院舍或者日間中心嘅同事去做埋呢啲case
一間院舍有百幾二百個case 一個同事做晒 然後一個同事可能要走兩三間院 仲要抽時間處理上門case 仲要唔止走一區 咁你會想像到可以serve到呢種case嘅quota同frequency會有幾高

你叫上面加人手加資源又係晒氣 一黎冇錢二黎未必有人做 始終呢行好難請人 當大部分其他sector嘅行家返緊五天工作 呢度仲要返五日半 福利又少過其他人 再加上啲高層死唔肯改革加福利 唔係真正有心嘅人根本唔會做

Btw勿相認

ngo係好神奇既地方,每年都有一車車入唔怕人工低更西嫌惡入去,但正常捱幾年都頂唔順要走,然後又有一批新既人入黎。因為keep住有人咁樣犧牲,政府永遠都唔需要改革,反正幾西幾賤都有人做。不替有人replace.
利伸:同行。

Sbt 有心人做得耐都會冇晒團火
久而久之大家都當ngo係fg嘅踏腳石
https://m.youtube.com/watch?v=GWNuTyc9ags
諗起呢段片,中間果個故事同單新聞好似
佢個仔 rip
一方面擔心無人照顧佢老婆

另一方面,我諗佢自己精神上都壓力爆煲
啲社工 社會福利署啲人死哂去邊

幫大陸人綜緩就叻

呢啲老香港就唔幫佢申請工人家務助理

點講都唔通下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞