[Pacific MTR] 港鐵故障倒數時鐘

323 回覆
946 Like 11 Dislike
樓豬出黎未?

要reset 啦

兩日不見,如隔三秋。
黑人司令官又返黎啦
在今晨7點25分,本部再次宣佈:Reset the clock!!
[/quote]

故障資料會在今日稍後時間提供
再次感謝哀莫巴 以及各位兄弟

[/center]

Time since last failure
0 DAY 5 HRS 41 MIN

(截至13:06 13/12/2018)

樓主有心了!
幫推!
個nigga好唔得閒
MTR真係
廢鐵
有冇諗過其實可以嗱你淨係攞mtr update嘅data嚟計,佢出Twitter個鐘就會自動reset + 出post咁樣?善用吓啲open data之餘亦方便樓主

另外樓主決定reset嘅standard係咩?係凡有事故偵測到吖,定係個事故導致列車服務受阻一個指定時間以上(say 5分鐘)?因為好多under 5 分鐘嘅事故係無人知,咁係咪公平啲5分鐘以上先計會好啲?
輕輕放低個名,日日都好驚出事
初初都有考慮個依個問題
Mtr service update 個d就一定計
而且會記錄duration
但樓上有巴打講過八分鐘以上delay先會顯示
暫時感覺淨計mtr update 好似會好影響個reset 次數
所似好似今日個種
我傾向都計,但當同時發生及結束

仲係初步階段
歡迎大家俾意見
亦可以提相反意見tim

至於Open data 呢.....
我要返去溫溫書同google下先
mtr update嘅標準係5分鐘or above已經會出

至於少過5分鐘嘅delay如果你都要講的話,真係挖晒出嚟嘅話我諗十五分鐘reset一次都得喇
原來咁密
多謝巴打意見先
暫時第一個月會以大家報導出來既黎reset 先
因為報得出黎既,通常都真係影響到人
一個月後再睇睇
之前我都有諗過其他方案
例如:跟MTR UPDATE reset
但大家報既都會統計入故障數
reset the clock呢下真係好好笑
其實跟mtr update嘅好處之一就係人地出twitter個格式夠統一,就算唔係都可以直接問佢地拎個api,寫個script出嚟就可以自動reset,仲可以record得systematic啲可以月尾慢慢分析

當然報埋其他都可以做到上述效果但係樓主會好辛苦好慘

2018年12月13日

相片來源:香港突發事故報料區 by 哀莫巴打

今朝將軍澳綫發生偶發性故障來襲,「故障鐘」又再一次reset。
幸好今次故障規模很小,未有造成重大損害。

是次故障資料:
時間: 12月13日 7:25
地點: 將軍澳綫

Time since last failure
0 DAY 15 HRS 43 MIN

[center]實時MTR故障鐘:
http://mtrcrashcount.eastasia.cloudapp.azure.com/
by "點點點"巴打

對上一次「故障鐘」最後時間:
2 DAY 23 HRS 07 MIN
最長紀錄時間
4 DAY 03 HRS 05 MIN

(截至23:08 13/12/2018)

點解次次預覽完同出黎都有D唔同
好勁 support
好似又壞啦
1842 荃灣綫油麻地站架空電纜供電故障,服務嚴重受阻,可考慮其他交通工具
荃灣線出事
好彩車已落
笑撚死 bookmark 呢個post 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞