Part-Time Degree 討論區

46 回覆
1 Like 0 Dislike
留名
Ou撚
根據高登仔理論,part-time以至所以唔係直接經JUPAS入既degree都唔算係degree

呢次我buy 你呀
有條友成日出沒係呢邊台既真係咁講架
想讀pt degree 既巴打記得參考下條友既意見呀。 讀完同冇讀冇分別架

p.s. “條友” = 厄洛特斯 = al 3c2e 經 jupus 直入 ugc degree 既自稱大公司 hr = 講pt degree 冇人認. 同埋就算哈佛畢業, 如果dse / al炒左,個degree 都唔算degree 個個精神分裂既巴打

我只能夠講。。。回佢都嘥氣。。。
我分別識人做Tier 1 同 Tier 2 既IB HR manager....Tier 1 就真係理你咩U 同GPA 有幾多。。。Tier 2 既係會睇你經驗+學歷。。。。

以我所知既。。政府EO AO 會睇你咩U ....其他好似稅局AA ...大把scope napier 既pt acct 畢業入去做

某港資大地產商早幾年都會fliter 走PT 同海外 topup 既學生。。呢2年搶唔到人都會睇海外topup

只能怪佢見識少。。。以為佢公司係咁。。全世界都係咁
上咩網睇邊到有得報?
每次講親PT 同Topup ..無論咩forum 咩group 都有人話pt 係廢 topup 係唔承認。。。

真係有一d 公司係唔會承認。。但。。宜家全世界都唔承認topup? 係唔係因為某d 公司唔承認就唔去進步? 宜家個政府已經廢。。。唔通咩都唔做等呢個廢政府去救?

只能夠講。。網上既人吹水多。。包括我都係。。大家向到問得我答到都盡量答。。但係。。唔代表我既意見係真理。。最終都係要靠自己判斷。。網友只係俾建議你。。。
上咩網睇邊到有得報?

你想讀邊間就去佢個網到睇,大路既都係space scope ou 等等。。。視乎你想讀咩科
Poly既pt degree係咪會轉
每次講親PT 同Topup ..無論咩forum 咩group 都有人話pt 係廢 topup 係唔承認。。。

真係有一d 公司係唔會承認。。但。。宜家全世界都唔承認topup? 係唔係因為某d 公司唔承認就唔去進步? 宜家個政府已經廢。。。唔通咩都唔做等呢個廢政府去救?

只能夠講。。網上既人吹水多。。包括我都係。。大家向到問得我答到都盡量答。。但係。。唔代表我既意見係真理。。最終都係要靠自己判斷。。網友只係俾建議你。。。

出邊d公司點睇poly本部part time degree?

其實除左經驗夠既HR睇得出以前city / poly 既本部pt degree 個名係有少少唔同,又或者留意到working exp.之外。。。我見一d 新既HR (一d 本地銀行,同大證券行)唔係好識睇張cert. 係唔係本部pt degree..當然講以前啦。。聽聞宜家polyu 轉哂speed 搞。。張cert. 有埋speed 個logo...呢樣我暫時未有update 資料。。睇下有冇巴打答到你啦
science科係咪已經冇晒?
poly me pt degree仲讀唔讀得過?
做緊野想進修
工程科
讀完hi dip 做左幾年野

想讀返個degree 傍身但唔知點揀 揀咩

我依家做緊office 工

最大路都係讀bba? management?

睇住d course list 都唔識點揀
讀完hi dip 做左幾年野

想讀返個degree 傍身但唔知點揀 揀咩

我依家做緊office 工

最大路都係讀bba? management?

睇住d course list 都唔識點揀

同問
有冇巴絲收到offer?
想問pt degree workload如何
如果quit咗hd 去讀點睇 應該都係得OU可以揀
仲有上堂形式係點?讀兩年grad咗出路係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞