[高達扭蛋/盒蛋討論區4] MSE / FORTE / FW# / SDFC etc...

995 回覆
10 Like 0 Dislike
師兄訂開邊間 想訂黎緊11

放大魔同渣古
要ga Tg : t.me/Lawfungkun
對唔住呀各位
睇左台灣個改造球關節
都係唔太明白,有無大教到我?

例如手 同身連接位

手有洞,可以用手鑽鑽大,放入球
但身果邊,係有碌野凸出黎
點樣改位被插入?

依圖看
即係切斷 凸出柱
再中間手鑽窿變被插

唔知明唔明我講咩呢
換 3mm 珠打樁+AA膠做 ball joint 就可以了
唔該哂,但淘寶好難搵3mm
勁多4mm x 140mm
問左,姐係4mm珠直徑

再努力下先
【黑珠捆扎带 珠型扎带双扣式珠孔束线带珠扎线带 可重复用4*140MM】https://m.tb.cn/h.e6Y4bxX?sm=ec4cfc
有無邊位師兄用開邊間淘寶
我指 珠孔束
扎带淨係 for FW 改可動咋
MSE 就冇乜作為

深水埗有條街賣串珠飾物,十幾蚊一大包
7-8 點收鋪
你research 下 or 去到問附近啲人啦
如果驚買錯 size 你可以攞埋零件去度下夾唔夾
我經驗用 3mm 就得,當然你可以買大少少
最緊要關節接合位食到力
買錯 size 就只好 ball 位用 AA膠加厚

最好有齊針鑽、細挫、AA膠、剪鉗、鐵線先開工,𠵱啲模型鋪都搵得到
不過方法唔係得呢種,你可以搵其他方法都得
例如直接買壽屋補品換件
但成本最低都係我個方法
但好睇你手藝
當玩手作都有趣嘅

PS: 我 ball joint 係想活動範圍大先用細挫磨凹條坑,但一定要落銅支打樁,唔係好易斷
你可以參考下
屎忽痕,1樓定2樓個台灣post
見到可動性咁高,又想學下

其實一直都無玩開
咁啱5月份去左轉日本,扭左隻1.5渣古
就覺得太勁喇,可動性咁高

其實有邊個男仔唔鍾意模型
但砌完真係無位放,跌跌撞撞又會爛

百幾蚊隻MSE,有啲成三百蚊一SET
1:100都買到啦

但我覺得咁細隻,好精緻,又易收藏
雖性價比一定比1:100差
但就係覺得佢比大件高達更吸引

講返正題,原來改Ball Joint係For FW
FW啲色都好靚,但未入手未知
姐係覺得如果只係MSE,可以唔洗搞咁多?

我仲諗住淘埋手鑽,微型磨機等

#你都好有心,打好多字教我,thanks
雖然話細隻易收藏
但都見好多巴打越買越多
最後仲棄埋,搞到有少少卻步大量入手
唔係ball joint 淨 for FW
係 MSE 冇需要用到嗰啲珠條啫
肩關節改埋ball joint 根本冇需要改

見到有人又想改咪分享下經驗囉,唔算多字

其實我上面講嗰堆工具就好夠
唔使搞噉多嘢
香港買到就香港買啦,唔需要淘

你想慳位又可動,MSE 係有一定嘅吸引力
屋企細又阻掟俾你放隻幾靚嘅PG 都冇意思
講到尾睇你有幾愛

不過噉遲入坑 MSE 後追好辛苦
又多炒起哂
姐係MSE有ball joint parts?

好辛苦呀,計緊條數
想要果十幾隻要9百幾蚊

仲未計
Nu連武器
都要二三百蚊
仲有00

隻V2 ab裝連光翼又二百幾

呼,但慳位好正
[red][red]
佢本身都唔係ball,係柱黎架喎
剛剛睇到,咁要第幾彈開始至係ball joint
其實兩條 line 嚟,上圖係原創新 line 𠵱家先第一彈
你睇清楚啲關節都好大分別

MSE 唔使諗會有 ball joint
我話如果啫,冇話有
最終大佬ex01

meteor
我到𠵱家仲未有
灰模? 真係出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞