[突發]計算機科學 科大全球排28

125 回覆
51 Like 6 Dislike
咁多人?
gpa幾多先入到 cs major
有手有腳
香港人讀CS咪又係做炮灰多
數底廢 algo廢 無source連grad都grad唔撚到
出到黎連基本print粒星/寫個簡單calculator都寫唔到
要請個識剪剪貼貼既,dse grad都夠殺
岩 中學畢業已經夠寫
我修改少少
想一直做IT9既 科大
靚紗紙轉行既 港大
港大都叫chur UST嗰啲咪叫地獄
Grade唔揀某啲electives其實幾靚
我有QFin、AS直頭攞CS啲科拉GPA
你覺得點樣叫識嘢,或者話似係有heart
細電?
thanks巴打
cu 讀cs 個班係top 嚟咁濟, cu engine 得cs 叫好野
唔識原理
test cases唔識寫
error case唔識處理

以為行倒就得
人地外國有心做tech/internet companies果批就係咁刷leetcode,drill principles準備interview
香港人就話:搞咁多做咩?都用唔著
無技術想學人玩技術移民?
呢個年代無大細電之分,總之就係叫Electrical Engineering/Electrical and Computer Engineering/Electrical and Electronic Engineering
不過BSEE->MSCS的確係大趨勢
明明hk都冇IT,點解CS會抵讀
理工個科computing 都5算cs,讀埋啲汁9商科野,出到黎絕對5夠其他U cs 既人鬥。
咁聽落PhD應該係 ust會有優勢D
始終research experience夠多

但其實走難唔一定要PhD
去讀個MSc都夠做
一年或者兩年就可以喺當地搵工
咁呢方面我覺得就睇 校名 & GPA多

港大唔line curve同埋讀d野好似易D
UST聽講就地獄式
黎緊會去讀ece 既msc
ug讀左好多circuit design
希望喺外國搵到工
做下circuit design
power e, digital ic design, analog circuit design
寫下verilog VDHL
終於有心水清既人
亞洲MIT
打飛機果通常咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞