[突發]計算機科學 科大全球排28

125 回覆
51 Like 6 Dislike
我係後門IT狗,我知我低賤,謝
28好勁 玩電腦玩到全球頂尖
讀完係唔係可以做電莖損手
之前重以為你讀U,原來大專IT,即刻明晒點解日日踩CS,你驚三大都多人爭CS你第日乞食嘛,我諗真係會
Hku CS d嘢都好chur好大workload
唔好以為hku = hea

講教學質素hku就一定係有待改善
Lecturer 9 up, 少資源, 不過係tutor幾熱心
同埋d course好多都好理論性,唔transferrable to workplace

Grade: 平均應該派C+/B-, 有d都幾爛

如果唔係為人脈/自由度/ hku, 咪鬼揀hku cs
如果唔以畢業搵工為主要目的
而係為以出走 (例如去 美國讀Grad School)黎計

你覺得邊間好
考量既基準最重要又係邊幾樣? (e.g. mathematical background, research experience, etc...)

例如就咁睇 GPA應該就變得非常重要
聽講UST就爛grade派hon (但hon唔去英國應該無咩用,而英國畢業又難留低所以可以排除)
出黎換燈膽
你條友無乜讀過書咪要做死一世IT support搵嗰雞碎咁多,重折墮到要呃steam credit
自問有天份就入 勁人可以好勁 廢嘅都可以做it 狗
呢幾年真係多左好多弱智入CS 利申 shitty cs 好撚多垃圾
Ust>cu>hku

利申: cu
真正有料讀 cs 既人無想象中咁多 唔好以為自己gpa 高就讀得掂
cs講實力
理得你咩u
咩人未入咩U囉
有得你揀 你會有三大Cs唔揀 揀其他呀?
講緊將來搵工係睇實力唔係睇u 有好多人都係cs叻 其他屎

利申 排第5 而家fo developer
上年hku有成百五個揀左cs major
自己睇路
cu poly city收分咪又係差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞