[突發]計算機科學 科大全球排28

125 回覆
51 Like 6 Dislike
英國高等教育期刊《泰晤士高等教育》今發表全球大學在工程與科技、計算機科學兩大學科的最新世界排名,本港有6間大學上榜。科技大學續在兩學科膺全港第1,計算機科學排全球28位,但工程則跌出頭20位;理大在計算機科學進步最明顯,較去年升14位。

本港方面,5間大學在計算機科學排全球頭100名,本港排名最高的科大繼續排第28位。而5間大學均在工程與科技排全球頭70位,惟今年全數排名均有下跌,以港大跌10位排第40位最明顯。期刊編輯Ellie Bothwell解釋,主要原因是由於今年排名名單延長,競爭變得激烈。香港院校在研究影響方面表現較好,但兩個學科均要改善教學和研究。

科大回應稱,對續成為全球首30名感到欣喜,會視為參考並掌握需要完善的地方;浸大亦指會作參考;中大則稱會繼續追求教研卓越。

編輯:梁顯庭

小妹今年想報3大既CS,想問3大邊間比較好?
狗科..
有人唔做做狗
首選含大性學
你咁樣po出黎覺得你對CS科既選擇好明顯係以下
ust > chinU > hku > poly > city

想講咪直接講lor 做咩扮到咁含蓄
亞洲第一大
大學排名關普通degree撚事咩,咪打咁多飛機
屌咪又係it狗
認真問,3大CS邊間好d?
中大排得高過港大
一聽就知亂排啦
中大CS聽聞幾好,但唔知 同港大俾會點.....
城大又贏...
唔係浸會咩
你勁到PK咪可以
唔係你幾勁都係做狗
你同含羞小毒毒咩關係?
想問點解讀hku cs學唔到cs嘢?
科大悔終生
港大中大更稱心
入cs悔終生!!!
ching cs?
入唔入都乞食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞