基實支持今次基因改造B班人,係咪全部都係文科仔/商科仔 ?

51 回覆
39 Like 18 Dislike
悲觀撚永遠將所有野睇到最終會變成大災害
宜家唔係有冇利益嘅問題

係草率咁直接用喺人類身上

免疫左愛滋 會唔會衍生出一隻新嘅基因病毒先

到時會唔會更加難防
美國直頭立左法禁止添
咁宜家都未有充份臨床就直接整個人出來

免疫左aids會唔會因為另一種基因缺陷爆另一隻基因病毒出來?
係人都知影響深遠。
但自然版本又係咪好先,
人成日病,自己情緒失控缺乏自制力極常見。
壽命最長122,平均80。

而家目標係要比自然個版本好就得。
即係你病左,你會選擇治療,定選擇靠抵抗力自然康復 ?

人的基因本身就有問題不完美,只要有信心最終會做到比自然版本好,己經係好事,有價值,值得支持啦。
其實反對嘅人都有文科仔
早期基因改造人強制要做左絕育手術咪解決到囉
你老母係女人
係咪所有女人都可以做你老母
其實係㗎 咪有我哋啲商科仔文科仔繼續唔識
你識係咪得囉 個實驗繼續
問題係宜家無呀嗎
況且人同人之間接觸既危機又點確保無問題

樓上有人用基因改造食品做反例
就係因為人類以為自己control 到

況且做跟唔代表正確
就算係科學家都係一知半解既野,亂咁試會好處 定壞處多都話唔埋

不過大趨勢係咁,唔係中國咁撚柒拎出黎講
10年 20年後一樣要解決
成功咗:一大進步,好事
失敗咗:人類滅亡,好事
咁咪現在立法又好,或者寫入professional ethics都好
建議經基因改造人類,在技術咪成熟前,要做左絕育手術先。

人類現在科技和發展都係半天吊
又容易抑鬱,要靠騙人的宗教安慰住,又破壞環境,又暴力,情緒又容易失控,又易成癮,生命又短暫。

一定要改,改到就係天堂。
失敗左滅亡都好,反正現在人類世界都不美好。
文商科仔一定係第一個衝出黎反對
佢地宜家已經乞緊食
你仲要整個基因改造人出黎
搞到正常人類要面對更激烈既競爭
咁班友仲點生存?
所以佢地一定係偏向禁止基因改造
係低能仔
根本唔關讀唔讀書,常唔常識事
凡係支那接觸過嘅都一定仆街,係生活經驗
樓主係咪仲讀緊書 仲文科 理科人
btw我淨係知child登仔係呢件事係咸濕仔
只係Focus扑野中出冇愛滋
好危險影響好深遠,有咩唔係?
不如返去古代啦
你留意個論壇主搞係邊啲機構
我覺得呢個禁忌好多人想打破
但冇人敢打破
心中祝福賀生個人體實驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞