香港揸車真係好無樂趣

177 回覆
638 Like 25 Dislike

地方又細 睇youtube 香港車cam片
基本上睇2秒已經知邊度
燈位又無計算過 on99亂咁黎
打燈只會更難切線

日本求其停埋一間便利店 門口有位泊
入去買杯咖啡 睇下雜誌 再起程
基本大城市 3 4線 順燈
商場 頭兩小時免費 之後先開始收費
香港 買滿500 700 咪免比你
淨係15分鐘 / 幾錢 及12 24時間最大幾錢都贏撚曬

一句講曬 地方細
打燈難唔難cut線真係睇你遇著咩人
好嘅咪讓下,唔好嘅屌返你都仲得
香港玩車除非你好捨得俾錢

否則好唔抵
除左村屋
泊亦區一個月都無左近3000
一年近40000,仲未計牌貴整車
星期日出街仲要無位泊
玩鳩自己
為左慳機票錢 成日過省揸三四個鐘車 初頭新鮮就正 但去多幾次就悶 而且條囡訓埋自己吹風都好難頂
Sad but true
馬路問題都係小事,司機態度先至仆街。今早揸觀塘道,比架旅遊巴突然硬cut, 反應慢少少都撞到佢。轉頭,前面架車比架小路出既車硬出,成架車西一西。

有時真係唔知忍好定嘈好
有錢其實幾方便
食飯去酒店有得泊門口
就算去尖沙咀咁忙既地方都有代客泊車

不過前提係要有錢
廢話
係囉,仲要搞到塞車成街廢氣
隧道加價又係度發窮惡

揸車撚,係香港揸車就唔好咁多抱怨啦
最悶可能都係班的士佬
你地渣咩都唔夠佢地惡
去日本租車玩下好爽
上次行四國山路D彎好似頭D咁
揸公路揸到攰又可以搵中途站食個嘢

香港養車貴,路面多閪人,公共交通工具都夠做,慳返D錢夠一年去幾次日本啦
停車場先戇鳩
又舊式又易hi花又多陷阱
除左出街泊車麻煩D, 我又唔覺無樂趣
呢個係每次用車都要遇到架喎
依家諗目的地, 先諗左泊車問題先
假期去旺角老尖都要諗諗

鍋鑼灣至上環已經直接放棄
咁係被動喎
油尖旺過海咪永遠唔洗去??
假期去郊遊都未必敢揸車,最怕係停車場等人走先有位,唔知等幾耐。
仲慘過輪街症
又要無錢又要揸車一定無樂趣架,無地錢咩無的士無uber咩 ?香港地少人多係人都知,車位少同多車應該係買車之前考慮埋,唔係好似你班友無錢然後就買架車返嚟之後又計呢樣果樣,又無樂趣點點點 真係笑撚死
住新界,返新界工,唔洗繁忙時間出車就爽囉

好怕入九龍
夜晚同條女揸去郊區
唔通call uber同的士咩
住村屋揸車=享受
住市區揸車(唔係有好有錢嗰啲)=自作孽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞