電腦白痴 求打機list 6千內 包砌

74 回覆
0 Like 2 Dislike
開唔到全高玩黎做乜

咁大約幾多budget 開到

轉i7 + GTX 1070 再加多條8GB ram,不過你唔好諗啦,開中高算啦。
我玩緊黑沙 用緊i7 6700 msi gaming 1060
大城40fps
要全開穩要1070 16g ram

1080p都要i7 + 1070 + 16g ram,咁我2k moon玩咪死得?

今晚諗住裝嚟睇吓,自己用緊i7 4790 + 1070 oc + 32gb ram + ssd。
開唔到全高玩黎做乜

轉i7 + GTX 1070 再加多條8GB ram,不過你唔好諗啦,開中高算啦。

咁i7 同 1070 買邊款好

I7呱 換cpu麻煩過換顯卡 cpu要配底板
唔用1070都可以唔全開住

ram真係唔好搏用8gb,起碼要16, 唔係真係會唔夠,尤其win10

i7必備,或者底板岩用可以試下E3 E5,有時平過i7

全開真係唔會用底過7字既gpu,果啲乜柒1050 1060純呃人,980都好過佢

ram真係唔好搏用8gb,起碼要16, 唔係真係會唔夠,尤其win10

全開真係唔會用過7字既gpu,果啲乜柒1050 1060純呃人,980都好過佢
咪聽佢地鳩up
6800k + 1060 6g 16g ram順過hi
入城咩配備都得3-4x架喇 本身隻驚優化得唔好
6千蚊 係i5 + 1060
咪聽佢地鳩up

另外個fd 6500+1060都係咁玩
城外順

全開真係唔會用過7字既gpu,果啲乜柒1050 1060純呃人,980都好過佢

首先要仲買到980
唔係清貨比人買晒就係冇降過價
咪聽佢地鳩up

如果你砌部腦係諗住玩三至五年嘅話,都係建議你砌返粒i7同GTX 1070,多核心打機係大勢所趨(就算係模擬核心都好有用),而1070至少夠你玩到下一代。
ram可以就咁買一條8 / 16gb先,之後有少少錢再自己諗買幾多條(ram冇人嫌多,有錢就買)
ram可以就咁買一條8 / 16gb先,之後有少少錢再自己諗買幾多條(ram冇人嫌多,有錢就買)

咁成條list係點 真心唔識 同埋呢我見 i7同1070都有好多款唔知點揀好

咁成條list係點 真心唔識 同埋呢我見 i7同1070都有好多款唔知點揀好

新手勿屌

首先最新第七代cpu配上一代h110底板做乜?明明intel 第七代cpu推出同時出埋最新一代底板配合新u...
另外1060一買就買夠6g ,買3g一定唔夠用

h110板配七代cpu有乜問題

如果係搵店砌埋既.佢地自然會幫你up埋bios

況且到目前為止,根本未有h110既新一代底板

唔排除遲下會有.但呢一刻冇

目前新底板只有b250 / h270 / z270.

而且講真.今代200 series既底板係好唔抵玩

除左叫做由原生2133 上左去 2400MHz.同埋多d黃豆野之外.都非常唔抵玩

同一型號,200 series同100 series.貴左百幾二百蚊

例子.b150m d3h vs b250m d3h

n300呢隻箱真係好唔建議用

設計已經係好舊了,而且隔塵網.散熱都較差.同價位有好多箱都更好

sharkoon s28都唔錯.足隔塵網,三把扇.

如果買inno3d 1060 6gb itx.不如買galax oc 1060 6gb.價錢貴50蚊.但用料同散熱好好多,而且起碼係真正三年保.而唔係inno3d 2+1保養(實際等同兩年)

ram我建議用返單條2400MHz 8gb.可以考慮直接條g.skill value series ddr4 2400mhz 8gb.都只係400頭
如果你有6500蚊.你自己諗諗去

online game.睇cpu好過睇gpu

RX470大概同係970同級或好少少

開最高.大概3x尾去到5x尾.呢隻game fps好難推上去的.

black desert 食vram大概係2gb-3gb.你有張4gb vram 卡就已經好足夠

8gb ram.就一般都夠既.好多人玩緊呢隻game.成部電腦都係用緊5-6gb附近到.

但當然實際睇返你後面開緊幾多野.

CPU
- Intel® Core™ Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151
主機板
- MSI B250M PRO-VDH M.ATX
顯示卡
- Sapphire Radeon™ RX 470 4GB GDDR5 OC
RAM
- G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram
火牛
- Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU
HDD
- WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
SSD
- Kingston SSDNow UV400 240GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD
機箱
- Sharkoon VG5-W(Blue)藍光

1070 想穩定唔搞咁多嘢就用galax $2999果張,想用料好少少同超少少就用msi gaming x 3.3k到,再貴啲就zotac或者gigabyte 3.5k左右 。

1070 想穩定唔搞咁多嘢就用galax $2999果張,想用料好少少同超少少就用msi gaming x 3.3k到,再貴啲就zotac或者gigabyte 3.5k左右 。

讚成msi/ausu/galax
昨日黑沙打過百人會戰1060 i7 6700
真係企係到郁唔到
要較返中

真係企係到郁唔到
要較返中

你有冇裝喺ssd度?

真係企係到郁唔到
要較返中

你有冇裝喺ssd度?

有,裝左落KLEVV URBANE U610 240GB SSD

真係企係到郁唔到
要較返中

你有冇裝喺ssd度?

有,裝左落KLEVV URBANE U610 240GB SSD

1080p?

你有冇裝喺ssd度?

1080p?

話左1060唔得架啦
佢建議都寫970啦,拎張6字頭根本唔得

你有冇裝喺ssd度?

1080p?

Yes
R9 280x 可以玩到幾多 準備砌新機唔係好想換顯卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞