[入黎吹下水]有無人都做緊fund accountant/admin

90 回覆
0 Like 0 Dislike
其實主要都係睇你做咩fund?保險公司多數做mutual fund,係簡單d。mutualfund嘅人junior grade跳hedge fund應該唔難
Mutual fund 同hedge fund 都有 但其實都outsource 哂出去 我地淨係負責睇下啱唔啱
如果轉private equity 係咪比較難? 感覺好似多啲野學同埋值錢啲
sorry咁耐冇覆呢位巴打事關你問我嘅嘢我都唔係好識,不過最近掂倒少少pe fund嘅嘢可以過來分享返
我反而想知道其他hedge fund做咩我公司嘅fund冇outsource,某d fund盤數都幾複雜。
feel到巴打你都幾上進
純粹係有d興趣加上老細又畀我好多時間自學呢行係咪好窄,完全無人入黎吹水
個post d 回覆時間間隔以月計

btw 呢行個feel 真係好窄,同人講做緊d 乜都唔識講,正係同人講做fund , 唔係跑數佬
真呀,想揾人吹下水都唔得

連登accounting tg全部都係audit狗黎
我都想搵人吹下水
由fg 入去做junior 差唔多2年
公司越接越多新fund 但係又唔請人
越嚟越忙 如果唔係舊年升左職已經走咗
應該開左就有人join,總有幾丁嘅
我join
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞