[入黎吹下水]有無人都做緊fund accountant/admin

90 回覆
0 Like 0 Dislike
巴打 想問下sell side跳去buy side一般通常要幾耐
我見jobsdb buy side fund hse 似乎肯請2 years exp的sell side做junior
還好,宜家係buyside做,年頭多啲嘢做下。你入左fund admin?
buyside hedge fund就睇下你檔嘢會唔會摺 hedge fund壽命可以好短,PE果啲就好好多。多數係叫fund ops,都係rec下數,要做埋trade support咁
我覺得點都有咁嘅成分嘅,但啲錢點過AML應該幾有技巧,識走呢啲loop hole就好值錢
有幾多假期
小弟15日,不過行內應該算少?exam假另計
考咗一科cpaa覺得d嘢都好唔關工作事喺度諗不如轉考cfa,因為最近成日接觸option、bond、cfd之類,頭都暈。可能cfa仲好?樓主點睇
CFA其實都唔關事,除非你做同investment有關嘅嘢,不過CFA可以令你更熟少少啲financial product囉,但純粹做fund admin/fund accounting我覺得唔考牌都得,考牌就人工叫做可以叫高一啲
即係buy side嗰邊?介唔介意分享多d平時工作內容?
FG 黎講唔好成日錯d 屎出黎煩鳩佢已經ok
可唔可以留tg問野?
想問下如果係保險公司做fund admin 係咪冇咩前途? 想轉都唔知轉去邊好
覺得做呢啲其實係完全唔需要有account 底, 識excel 就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞