一人一個柒到當事人都忍唔住笑嘅經歷

744 回覆
368 Like 8 Dislike
我先,同個香港朋友去學校嘅field trip,
點名等上車個陣,佢已經一路指住個樣似韓國人嘅女仔話好正 話一定要識到佢之類
上到車,個女仔就坐左係我哋隔離行嘅前一個位置,我朋友就全程車好似賽馬直擊咁 一路唔停口大大聲評論個女仔之餘,又問我點開口抄牌,仲話要google translate 定phone number 嘅韓文
結果就落車前,佢想開口之際,先聽到個女仔用流利廣東話同佢後面嘅朋友講

'一陣停左車開門我落去先,落車等'
堅on9
呢個幾好笑 85分

無是咁的姐 高分啲得唔得
堅on9

證明唔好以為係外國就無人識聽廣東話
身邊啲香港朋友周不時都發生類似嘅柒事
上堂訓教比老師叫起身讀課文
將機不可失,讀左雞不可失
就算聽到佢講韓文都唔敢斷定係韓國人啦 呢一代識多一兩種語言好正常

無計 好多港女都著到偽韓咁,我未聽到佢開聲前都以為佢真係泡菜妹
上堂訓教比老師叫起身讀課文
將機不可失,讀左雞不可失

上緊堂都咁鬼心急
同個FD係京都行緊

佢見到前邊條女著和服就話:真係想拍下佢羅友

條女呢個時候拎轉面望我地,我已經心知不妙

條女個FD仲要加句:行多兩個街口就到架啦!
同個FD係京都行緊

我宣佈係外地禍從口出嘅機率係高過係香港
同個FD係京都行緊

之前睇醫生叫我打開隻手板,因為病到懵左聽到佢話打我手板,結果一野抽左埋去 醫生同我都笑到仆街
有次係台灣坐地鐵出閘既時候,隔離有班後生香港人同我同時出閘,咁其中兩個男仔行後面,其他人就已經出左閘 。咁個男仔就無啦啦扮有型用張卡一野大大力啪落部機度 閘門開左但張卡就飛撚左落地 條友烏低身執番對門已經關撚左 成件事發生太快同好柒
我同我女朋友 同佢地個樣係 -- --- ---
有次係台灣坐地鐵出閘既時候,隔離有班後生香港人同我同時出閘,咁其中兩個男仔行後面,其他人就已經出左閘 。咁個男仔就無啦啦扮有型用張卡一野大大力啪落部機度 閘門開左但張卡就飛撚左落地 條友烏低身執番對門已經關撚左 成件事發生太快同好柒
我同我女朋友 同佢地個樣係 -- --- ---

柒到唔夠膽睇
之前睇醫生叫我打開隻手板,因為病到懵左聽到佢話打我手板,結果一野抽左埋去 醫生同我都笑到仆街

醫生俾你抽完一野仲笑得出 ?

打自己個隻呀!

打自己個隻呀!

係打醫生隻手

因為場面極尷尬
去體育館打乒乓波個波一野車左去隔離到
要跨過個欄先過到隔離執
點知跨到一半個比個欄kick住隻腳連人帶欄趴左喺地到
再隔離果枱學人妹見到笑到紅都面埋
上英文堂
有其他老師睇堂
個阿sir問 What is metaphor?
個朋友即刻舉手起身答 a long run
全班即時
原來佢以為係marathon
阿仔間小學 家長觀課日
On99要我哋晨咁早到

家長先入課室 坐後排
老師一到 班長叫 起立

嗰日又眼9瞓 跟埋企起身
知柒左 扮接電話出班房減柒
我生日個主持叫我唱生日歌 然後我唱左一句Happy birthday to me 就笑撚左
要用蝗語拍車軩廣告.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞