[水草造景] 集中交流召區2

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有大有細 同埋係咁脫殼
唔同品種會唔會打交死?
缸細生物多過濾弱, 超曬養
有冇換水習慣?
落新生物有冇對水? 係咪成袋直車落去?

正常米蝦唔會打交
有過濾 但較細左水流
未換過水
對水係?
成袋放水中2個鐘浸一陣 先再連水放落去
未換過水
你咁細個缸, 咁多生物, 個掛濾過濾能力唔夠, 分解唔切D"毒素"。養少D生物啦, 水體太細喇, 一係就換大缸再換埋個濾。

正常點都要1-2星期換一次水, 你超養更加要養得密D, 1星期2次都得, 換1/2 - 1/5缸, 作用就係換走分解唔切既"毒素"。

對水最基本係對水溫, 即係你講成袋放水入面2個鐘去令個袋既水溫同缸既水溫一致。

另外我自己會對埋水質, 即係將自己缸水慢慢少少咁加落去袋入面, 最基本都加到新水舊水1:1, 俾新生物適應水質。

最後, 袋入面既水一定唔可以加落缸, 因為會唔乾淨, 有不知名菌撞落自己缸, 好易成缸炒。
水體細生物多, 又用細掛濾, 仲要未換過水..
袋水又直車, 冇全炒都已經好好彩
另外, 水晶蝦水質要求好高, 你咁既setting我敢講你買幾多死幾多。
留D錢去UPGRADE D硬件好過
同埋懶人真係唔好養, 雖然微小, 但係都係生命黎
e位巴打
你要有個簡單概念
濾材(環/球) 同生物數量係成正比
咁宜家我換返次水先 咁洗唔落藥果d?
要點計 草要唔要計算埋 如果濾材仲要咩方法可以增加?
草吸no3 但唔係密植都吸唔到幾多
基本上一係由d體質弱嘅生物自然死
一係買大缸eg. 45/60cm標準缸
用勁d嘅過濾,容量大放到嘅濾材都多
硝化系統正常自然d生物都無咁易死
因為我之前一直以為買魚嗰袋水要到埋落去 所以我呢一個月裏面 每一個禮拜都加 2,3條新魚 變相每次都入咗啲新嘅水入去
琴晚我都已經養定水諗住今日換 希望收工返到屋企唔好咁快死住
搵個桶仔
放哂生物入去 同原本袋d水
再慢慢引魚缸水入個桶度
比d魚仔適應下先 水溫 水質
等到咁上下就用網捉放入缸
D桶既水就倒左佢唔要架喇

我平時係咁做
收到
BTW上網見到原價3000幾 4000 既靚靚ada濾桶
賣緊千鬆 好吸引
細缸岩哂
大家好
新手啱啱開缸 有好多問題想請教各位

補充返小小資料先:
20L缸
Eheim aquacompact60濾桶
總共21條魚 8新燈 5櫻桃燈 5霓虹燕子 1小精靈 2火焰變色龍 8櫻桃蝦

1. 最近睇啱左千尋隻RGB燈 同埋千尋醫生 想問下買唔買得過?

2. 開左10日缸 d水都唔係好清 係正常定我超養影響? 每2,3日我都有換3份1水 d水黃黃地色 用ada一代泥 有加硝化同光合細菌

3. 最近發現d魚成日攻擊d蝦 本身20隻已經跌到8隻 d蝦唯有匿埋起d邊位 搞到好少見到d蝦 想問下有冇辦法解決?或者我買d大型小小嘅蝦會唔會好d?

唔該各位

btw變色龍真係好得意
巴打你真係ADA痴漢黎
濾桶我用2手E咸都肉赤赤
1. 千尋RGB都不錯既, 缸唔太高OK。當然草種都唔可以話太需要光果D, 陰草更加絕對OK。千尋醫生冇用過, 不過聽講呢D野都係冇咩用, GIMMICK野
2. 唔清係混濁定透明但黃水? 混濁唔透就硝化系統未成熟/硝化菌唔夠, 俾D時間。
透明黃水就因為沉木/泥底都會有機會黃, 色水問題影響唔大, 換下水慢慢會好轉。
3. 魚天生就會攻擊蝦避免唔到, 多植物俾佢地匿埋會好D, 不過蝦本身就中意匿埋係好難見到。
點解你地個個枝溫度針都咁長咁大枝
咁我繼續keep住換水
唔該曬巴打
放翻出去實有人要 why not
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞