[水草造景] 集中交流召區2

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
黑水缸開動
再拜
幾多石?
好多下
成箱苔石
好正, 我都想將個鯛缸轉原生黑水景
巴打係就咁落欖仁葉? 定另加黑水?
佢果條好似鬥魚黎?
香港街鋪好難買到咁靚
暫時只係加左欖仁葉
黑水到時睇情況先加
好貴

碌木都好靚

邊度斬返嚟
箱石20kg 我買左7舊水
Ada石未開箱 朋友識人所以平
件木係facebook買 幾百蚊 好多舊木黎
咁多位大佬想請教下:

來緊會開兩個2尺缸,但實力有限,唔能夠同時間開曬兩個,打算先開1號缸,得閒先玩埋,所以想用2號缸養住水同菌先(用途係換1號缸水,微酸性)。

但問題係:
2號缸可唔可以照放薄泥底(ADA),照開燈同埋濾筒,放少量陰性草同幾隻蝦仔/魚仔?
定係
1. 唔放生物,只落薄泥底同放陰性草
2. 吉缸齋打氣

感謝
請問魚街有賣夜明珠嗎?
十年無玩, 又想攪下
一尺多啲細缸陰草有咩 suggeet ??
唔想攪 co2....
我係唔養水派, 直車水喉水
個人覺得唔可以同時搞就唔好養野, 因為你2號缸D水車落1號缸會撞菌好易出事。
兩個缸都養野就兩個缸既水獨立搞, 如果唔係就第二個CHOICE, ONLY吉缸打氣FOR換水
陰草懶搞冇CO2都係薄泥加舊靚型木, 種水榕/鐵皇冠/黑木蕨類。
簡簡單單已經好靚, 搵支平燈都夠做。
唔該巴打,但如果吉缸照開過濾可唔可以養到菌?
因為本來都預算2個月後會開2號缸景,想到時個system stable d😂
其實你就咁吉缸冇生物, 就咁落菌行濾都冇咩用, 因為冇屎俾D菌食。
到時開缸就到時先行先養水, 我個人覺得咁樣好D
撞菌呢D都唔知係咪..菌又係主要生長係環度
除非兩邊水溫咸淡phgh差好遠, 如果唔係應該都得掛, 菌無分咁多種
搵d你會養+粗生既魚入去養先,
eg黑線飛狐
一係一堆平價死士紅連燈
如果反正會落泥咪落左先, 唔開燈等佢D NO3爆晒先正式開缸都好
D菌都有番同一個環境唔會大轉水質
如果落泥的話就會一次過落埋Powersand,
到時正式開缸最多就抽乾水再造景吧! 係怕到時先再插石/木會破壞底床,
搏一搏,希望咁樣plan希望無事。

唔該曬巴打們
Powersand同泥中間落塊網咪唔怕

我椒缸成日都90%大換水 水喉水直車

請問邊到可以揾到上中,上右同下中呢3種魚
求2手水冷 ,想放請回
lm
呢到有冇人養鹹水?
交流下
🥰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞