[半條川藏線]稻城亞丁, 色達, 海螺溝

180 回覆
95 Like 2 Dislike
多數人行青藏線係坐火車
不過比較冇彈性,見到好靚嘅景都冇得停車影相
同埋要留意火車途經嘅時間,如果經過格爾木可可西里唐古拉山呢堆地方係已經天黑就浪費咗。
而家亞丁村有啲幾靚嘅民宿㗎
仲要對住仙乃日
今次住咗一晚,不過幾貴

哇, 你呢間好高質, 幾錢晚
岩岩先睇到你自己渣車去, 我覺得係大陸渣車真係要好夠薑先得, 佢地成日片黎片去 又鐘意爬頭
香格里拉鎮海拔低,住宿選擇多
又多野食,客觀條件係比較好

我上個月都係趕路晚上到香格里拉鎮,第二朝入景區,然後住亞丁村,第三日傍晚返到香格里拉鎮再揸車去稻城住(因為之後要比較趕路,而且稻城比香格里拉平啲)。
本身係千三蚊雙人房
個老闆娘 upgrade 咗我地去頂樓景觀房
老老實實
我反而鐘意喺大陸揸車多過香港
香港地揸車氣氛太緊張,香港司機又特別多戾氣 小小事就要殺人全家咁
嗰邊輕鬆好多,又有靚景睇,片黎片去爬頭都正常,始終都唔少車行,爬頭最緊要睇通條路。

川西啲路家下鋪得好靚,快揸慢揸都好,都絕對係賞心樂事。
屌我去個陣落雨
Lm
咁慘
我果個藏族司機住康定, 佢番康定果條路手車惡到

果時夜晚摸黑黎, 佢係個髮夾彎格硬過鳩部旅遊巴 果程車起碼爬左廿架車既頭
btw 除左臨尾番康定前果段仲鋪緊路之外, 其他路仲鋪得靚過香港
好想去稻城亞丁
日頭我都會快,因為川西好少影快相(啲白鴿籠都係假狗,龍門架閃下閃下就真嘅)。

晚上就正正常常慢慢行,不過如果有快車爬我頭會好開心,
跟得到都會跟,一黎自己都快咗,
二黎摸黑睇路其實係好 Chur 精神,
有前車做盲公竹會輕鬆好多😂,
不過有時啲車真係好快,會跟甩。
好佩服嗰啲本地車,真係好快。
我318入,317出
基本上兩邊川段嘅路況都好好
我係講緊條奪命斜好攰,我當然有上去
打算去既巴絲記得長線去左牛奶湖先
318 金沙江條橋冇左.....
樓上自駕巴打行緊果條就係川藏線 好似幾好行 完全冇大陸d山路feel

Btw 2個禮拜係咪一定玩唔哂稻城亞丁色達西藏 係咪最好分開玩
果度旅遊區, 大陸D公路鋪得好靚嫁啦
另外稻城亞丁+色達起碼都要食你10日 如果唔係會好辛苦, 要去埋西藏最好3個禮拜
Yes,都係上星期嘅事,因為上游位置堰塞湖泄洪,導致金沙江水位暴漲,沿住金沙江好多橋都被沖斷,G318 竹巴龍金沙江大橋係其中之一,家下 G318 都係中斷,入藏要兜 G317 或 G214。

今次冇去到咁西,不過 2013 年去過一次。

呢條橋好多人打卡,因為呢個位就係四川/西藏交界。
本質上都仲係山路嘅,
不過早年比較少水泥/瀝青路,比較多爛路,家下通咗好多新路同新隧道,有 D 地方唔再需要兜山,拉直咗好多,慳好多時間,
不過少咗上山,整體景觀係少咗,條路安全咗,傳統川藏線嘅刺激感都少咗。
如果想行川藏南線 G318 入藏,都可以落一落亞丁,
但就好難兼顧埋色達,色達就川藏北線 (G317) 過去好 D。
如果得 2 個禮拜就川西亞丁色達環線算啦,俾你去到拉薩都夠鐘返香港,中間仲有巴塘左貢波密林芝然烏墨竹工卡大把地方可以去。
你真係好熟川藏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞