[半條川藏線]稻城亞丁, 色達, 海螺溝

180 回覆
95 Like 2 Dislike
冬天去稻城亞丁 變哂雪地
我開頭係海拔三千鬆d都高反左幾日,上牛奶海前係香格里拉鎮d藥房買左枝78人仔既特效藥,飲完上去成日都無事,上亞丁最辛苦係果部旅遊巴

行上去中間好多人都好唔掂
冬天行唔行到亞丁
冼到仆街 要2個馬伕一人一邊夾住行
啲相勁靚!張張都postcard級
巴打你叫我地呢啲影相唔識構圖嘅人如何是好
其實影景都係好睇天氣同個景觀 通常三分一天 三分二地
受教了 下次試下先~
你個中部北陸我都有睇嫁
我上兩年都去過下

等你仲話我多圖 你圖一樣多仲質高

好想去上高地,不過太多地方等緊我去,我諗短時間都唔會再去日本中部
上五色海d石級幾斜,先行去牛奶海果邊, 再上五色海易d
主要係好大風,吹到我頭痛
騎馬果少少路收300 太貴
你點影到亞丁完全冇人
已家500啦
舉高部機低炒
Pish
去左幾日呀巴打
我黎緊冬天去 好驚封山
去左兩個禮拜, 由重慶玩入成都再兜番出黎
其實冬天去應該會幾辛苦, 佢D溫差又大
無辦法 大假係果個星期 我去7日 有咩行程建議下
好想去 有無路線?
7日有D趕, 睇你想去邊度多, 建議咁行:
DAY1 成都->甘孜/康定/新都橋鎮
DAY2 甘孜/康定/新都橋鎮->理塘->稻城
DAY3 稻城->亞丁短線
DAY4 亞丁長線->稻城
DAY5 稻城->八美
DAY6 八美->丹巴->四姑娘山
DAY7 四姑娘山->成都

大約條路線咁走, 你可以用高德地圖睇下D路程時間,其實每個地方都好遠下

我果時係包車個司機比個行程我地, 你可以改佢既不過

同埋佢地會熟路面情況, 知邊度整緊路/炒車
我果時條路線大約係咁, 個司機比既, 最後都有D差異, 特別係無去到丹巴果條線, 因為司機話果度交通管制,會好塞車

第一天: 成都――海螺溝
350公裏 住宿海螺溝
第二天:海螺溝玩半天――康定――新都橋
220公裏 住宿新都橋
第三天:新都橋――雅江――理塘――稻城亞丁
490公裏 住宿稻城亞丁
第四天:亞丁短線
住宿亞丁
第五天:亞丁長線下午出來回稻城
100公裏 住宿稻城
第六天:稻城――理塘――新龍――甘孜
460公裏 住宿甘孜縣
第七天:甘孜――爐霍――色法
大約400公裏 住宿色達
第八天:色達玩一天(天葬台和五明佛學院)
住宿色達
第九天:色達――爐霍――道孚――八美――丹巴甲居藏寨
大約440公裏 住宿甲居藏寨
第十天:甲居藏寨――四姑娘山――成都
巴打有無諗過去瀘沽湖?
之前有諗過, 其實條路線可以雲南入, 成都出, 不過果時無諗太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞