腰骨直左可以點搞?

75 回覆
5 Like 0 Dislike
最近腰骨痛去睇醫生,佢同我照左張x光,話我下腰個幾節無左應有既弧度,話啲肌肉唔夠放鬆搞到咁。想請教各位可以做咩運動可以keep 住唔好再惡化落去?係唔係我平時坐得衰搞到咁?唔想老左腰骨痛
睇Physio Gp有冇教你self release ?
有睇physio , 但都係幫你做下超聲波,電下咁,無教過做咩運動好

ching, 有無好既physio,會教你做運動既介紹返
我都直左
有無錐間盤突出?
我都直左

幾個月都仲痛
食解直丸
原來腰骨會太直
lm幫樓主推
好大機會係因為平時坐既姿勢唔好搞到盆骨後傾而導致腰骨失去咗個natural curve 你可以上網揾下hamstring+gluteal muscles既stretching exercide同埋iliopsoas既strengthening exercise 希望幫到你
無架,得解直丸

https://youtu.be/Z72lMFaFSnk
用photoshop p反佢
樓主留tg,有興趣可以傾下
利申:有類似問題
咁又無,但好驚老左就有,唔想做手術
多謝你,返去google 下先
好多時hamstring tight都同glut weak有關 都可以睇睇點練
我買咗呢個野坐,唔知你會唔會試吓

醫生無叫我做多啲運動咋,開啲treatment都係主要醫返今次腰骨痛

多謝咁多位俾既意見,我google 下再試下做先
做下腰部運動 慢慢好返
無轉介物理治療又冇叫你做手術既話 應該就唔係咩大野 買張mart自己做下伸展
google下 Athlean X stretching 大把野學
日日做貓式伸展
lm 絲打係做物理治療?
今年final year 讀到死死下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞