其實LS究竟點考高分?

51 回覆
1 Like 3 Dislike
通常寫下啲概念詞 例子 夠量就可以
個結構段段一樣咁濟
16DSE 5** 不過IES差唔多滿分
有興趣嘅可以問我拎份卷睇下
巴打加油啦

巴打點溫LS?
依個問題好似好傻咁...
paper 2啲argument係咪可以喺source直抄?
求救呀巴打LS都真係溫唔透
source係咪大曬㗎?

LS熟題型 上堂聽過下書記得啲Facts咁
試下點諗下啲Points 冇刻意花一段時間搵
Paper2 嘅Source最多咪寫到1個Point到
有Source就梗係用 不過Paper 2
就好似真係要自己有啲例子支持自己 Source最多比到少少方向你
個結構段段一樣咁濟
巴打加油啦

巴打點溫LS?
paper 2啲argument係咪可以喺source直抄?

就好似真係要自己有啲例子支持自己 Source最多比到少少方向你

多謝你呀巴打 我想問考之前嗰晚係咪一定要早瞓同埋操卷有冇用?
個結構段段一樣咁濟
巴打加油啦

巴打點溫LS?

多謝你呀巴打 我想問考之前嗰晚係咪一定要早瞓同埋操卷有冇用?

相信考咩都要早瞓 自己習慣
操卷我就冇真係寫落去
都係Miss上堂講個題型 點拆字
自己諗下個Point再對下Marking Scheme
我就覺得有啲Point係百搭嘅就記左佢算
溫textbook
溫textbook

LS 5*話你知 無用的 Paper2記多d新聞做例
記每個topic既key words 跟structure答

我都覺得我審題好唔小心
多謝你呀絲打

見你上面有問paper 2啲sources點處理
其實paper 2佢比嘅資料都會有啲point係度 佢會比到啲hints你答問題
你可以寫左自己個point先,再寫從資料顯示,xxxxxxxxxxxx quote 返句野出黎嘅
但paper 2最好答多啲本身資料無嘅例子support你嘅point
Paper2嘅話仲有如果你諗到有啲point係同條問題有關但資料無都可以寫落去 唔好比資料guide住你諗野 局住自己只係可以睇資料啲hints黎諗point 要記住paper2嘅資料都係輔助性

不過我覺得Ls要高分最主要都係要練好嗰套答題框架 因為point同例子來來去去都係嗰啲

多謝你 可唔可以畀telegram我畀我再問問你關於LS嘅問題? (其實我絲打嚟放心 )
其實LS係咪要操卷

可以 不過我telegram無set username 不如你比你username我 我add你?
Ls係要操卷 要練熟個答題框架
有咁反共得咁反共
Ies 8x/100
2014 LS 5*
校內第一次test10分定11分滿分拎得嗰3、4分

見你上面有問paper 2啲sources點處理
其實paper 2佢比嘅資料都會有啲point係度 佢會比到啲hints你答問題
你可以寫左自己個point先,再寫從資料顯示,xxxxxxxxxxxx quote 返句野出黎嘅
但paper 2最好答多啲本身資料無嘅例子support你嘅point
Paper2嘅話仲有如果你諗到有啲point係同條問題有關但資料無都可以寫落去 唔好比資料guide住你諗野 局住自己只係可以睇資料啲hints黎諗point 要記住paper2嘅資料都係輔助性

不過我覺得Ls要高分最主要都係要練好嗰套答題框架 因為point同例子來來去去都係嗰啲

多謝你 可唔可以畀telegram我畀我再問問你關於LS嘅問題? (其實我絲打嚟放心 )
其實LS係咪要操卷

可以 不過我telegram無set username 不如你比你username我 我add你?

@psyduckpsy 特登改咗,本來用真名
溫textbook

LS 5*話你知 無用的 Paper2記多d新聞做例
記每個topic既key words 跟structure答

冇錯 我就係考LS前淨係死背爛背本textbook 有q用咩最後都係炒

相信考咩都要早瞓 自己習慣
操卷我就冇真係寫落去
都係Miss上堂講個題型 點拆字
自己諗下個Point再對下Marking Scheme
我就覺得有啲Point係百搭嘅就記左佢算

好呀唔該曬巴打,我會自己鑽研下啲marking scheme
睇新聞
有咁反共得咁反共
Ies 8x/100
2014 LS 5*

已經好反共 但係上次exam paper 2我答嗰題係宣誓釋法 我激動得滯狂寫離曬題之後得8/20
買返份卷 paper2仲高過1 校內就調轉

巴打點做到
係咪study leave嗰陣做過啲咩嚟?
好苦惱呀

其實係paper1失手 paper2類似嘅題自己做過幾次
有咁反共得咁反共
Ies 8x/100
2014 LS 5*

已經好反共 但係上次exam paper 2我答嗰題係宣誓釋法 我激動得滯狂寫離曬題之後得8/20

當年有位師兄教我
推論要做到畫公仔畫出腸
當正eaa班友係咩都唔識

當你個推論好嚴密針都插唔入嗰陣
你唔使點用好多concept都可以好分

仲有落筆前要睇下自己有咩point
越重嗰啲越放前

同埋rebuttal唔好寫完就算
要簡單咁推論下講下點解個相反觀點好似成立

其實LS係咪要操卷

@psyduckpsy 特登改咗,本來用真名

Send左野比你啦 唔知你收唔收到 因為我真係唔多識用
每一個module 都有好多野可以預先背定先入去考嘅 但係唔好走去背書 想快速進步的話讀熟marking (e.g evaluate suggestions, roles of government and NGO, personal growth 嘅概念, HK today 仲未出過嘅恆常議題) 清晰topic sentence + 概念化 + 一兩個例子已經好夠做

同埋考之前記住溫熟題型!邊D要比 stance要識分 (discuss 同evaluate 有時都要),有時都會有D題目暗地裏需要你做comparison,如果係paper 2就最好唔好揀

利申: 2016 DSE LS 5**
根本呢科就on99

利申,校內試兩份夾埋3分,留名自救
答題有原則
立場來自原則
論點來自立場
論據唔好咁窄
展示下你世界視野

但唔好用錯例子

留意答題既因果關係
答題有原則
立場來自原則
論點來自立場
論據唔好咁窄
展示下你世界視野

但唔好用錯例子

留意答題既因果關係

利申:準備做通識教畜
自己經驗覺得唔一定要份份卷操晒 但一定一定要熟唔同題型 記住係操題型唔係操問題
第二係推論一定要愈仔細愈好 總之當條友弱智乜都寫晒
仲有概念詞記得就記啦 記唔到其實自己加啲乜乜化 乜乜性都得
利申16dse 5** 不過我ies 差唔多滿分 有咩問題幫到一定幫
其實都有技巧嘅,就係要諗嘢清晰,有機會就入佢中路
利申:攞1
寫句我條賓周長過長洲已經夠攞5**啦
英文點寫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞