其實LS究竟點考高分?

51 回覆
1 Like 3 Dislike
我真係好想好想知,LS其實點先可以考得高分?
尤其paper 2 paper 1我都算幾好但paper 2真係......
請各位巴打多多指教
寫靚d字
記多D論據 有結構性咁答題
記多D論據 有結構性咁答題

咁論點係咪配合返source(即係stakeholders嘅stance)會好啲?
齋寫自己意見好似好高風險咁
寫靚d字

多謝你,不過我覺得自己係技巧上嘅不足
買返份卷 paper2仲高過1 校內就調轉
買返份卷 paper2仲高過1 校內就調轉

巴打點做到
係咪study leave嗰陣做過啲咩嚟?
好苦惱呀
學校做卷好撚低分
學校做卷好撚低分

我都係...
所以我好怕到時出去仲低分
通常寫下啲概念詞 例子 夠量就可以
個結構段段一樣咁濟
16DSE 5** 不過IES差唔多滿分
有興趣嘅可以問我拎份卷睇下
巴打加油啦
用多啲概念詞 審題嗰陣睇清楚啲字眼 比佢trap到隨時IR扣哂啲分
諗到咩就將佢變做書面語照寫 寫得愈多愈有著數

paper 2佢淨係寫咗句how about other means?
之後嗰十幾廿行嘅argument咁就0咗
有例子佢都好似睇唔明咁
睇返model answer冇依個argument
另一個喺source抄出嚟,但寫中model answer嘅argument反而full mark
所以我更加肯定LS唔係睇你個人見解 只係抄source砌字砌例子嘅遊戲
亦都可能係我諗嘢太冇邏輯
通常寫下啲概念詞 例子 夠量就可以
個結構段段一樣咁濟
16DSE 5** 不過IES差唔多滿分
有興趣嘅可以問我拎份卷睇下
巴打加油啦

巴打點溫LS?
依個問題好似好傻咁...
paper 2啲argument係咪可以喺source直抄?
求救呀巴打LS都真係溫唔透
source係咪大曬㗎?
用多啲概念詞 審題嗰陣睇清楚啲字眼 比佢trap到隨時IR扣哂啲分

我都覺得我審題好唔小心
多謝你呀絲打
IES高分

請賜教
平時睇多啲報紙 了解不同立場
背下概念+審題 特別字眼要諗清楚
要有topic sentence

我都覺得我審題好唔小心
多謝你呀絲打

見你上面有問paper 2啲sources點處理
其實paper 2佢比嘅資料都會有啲point係度 佢會比到啲hints你答問題
你可以寫左自己個point先,再寫從資料顯示,xxxxxxxxxxxx quote 返句野出黎嘅
但paper 2最好答多啲本身資料無嘅例子support你嘅point
Paper2嘅話仲有如果你諗到有啲point係同條問題有關但資料無都可以寫落去 唔好比資料guide住你諗野 局住自己只係可以睇資料啲hints黎諗point 要記住paper2嘅資料都係輔助性

不過我覺得Ls要高分最主要都係要練好嗰套答題框架 因為point同例子來來去去都係嗰啲
靠運氣

利申 過來人

我都覺得我審題好唔小心
多謝你呀絲打

見你上面有問paper 2啲sources點處理
其實paper 2佢比嘅資料都會有啲point係度 佢會比到啲hints你答問題
你可以寫左自己個point先,再寫從資料顯示,xxxxxxxxxxxx quote 返句野出黎嘅
但paper 2最好答多啲本身資料無嘅例子support你嘅point
Paper2嘅話仲有如果你諗到有啲point係同條問題有關但資料無都可以寫落去 唔好比資料guide住你諗野 局住自己只係可以睇資料啲hints黎諗point 要記住paper2嘅資料都係輔助性

不過我覺得Ls要高分最主要都係要練好嗰套答題框架 因為point同例子來來去去都係嗰啲

多謝你 可唔可以畀telegram我畀我再問問你關於LS嘅問題? (其實我絲打嚟放心 )
其實LS係咪要操卷
靠運氣
利申 過來人

agger
當年校內屈機 去到中六跌watt 心諗識用topic sentence識拆字識elaborate識點答中條題目 應該有5呱 點知考個日好緊張 Paper2答唔切 turnout 5都冇

如果巴打都咁樣嘅話我可能出到去都得個2/3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞