究竟SONY垃圾定攝影師太廢

32 回覆
0 Like 4 Dislike
含撚貓夠鐘食藥

你咁講我明了,因為拍遠野,驚手震,所以降低shutter speed

同埋如果用光學變焦,將遠景放大,相當於將近景剪裁一部份出黎,像素不變但入光量少左,咁樣由於入光量少左(我唔知係咪應該咁理解),所以要提高iso

舉個例子,原先係近景一張大圖,但zoom埋去遠景,由於感光範圍細左,入光量少左,但像素不變,所以要加強感光提高iso

同埋zoom埋去遠景,手震會明顯好多

恆定光圈 通光量點會細左

兩張相一樣解像度resolution都係1024x768,一樣景,一張1x近景 另一張10x遠景,10x果張尺寸係1x的10份之1,但一樣亮度,接收到既光都係10份之1

你到底知唔知「光學變焦」同「數碼變焦」嘅分別 
原黎係asus 手機影相好勁,又講炫光果條友,而家又黎新偉論,笑左出黎

普通試機相,唔靚唔柒,關sony 撚事
不如巴打講下柒D 咩
我係我個人問題..點解D相可以咁肉酸
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18390

仲要自稱攝影師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞