究竟SONY垃圾定攝影師太廢

32 回覆
0 Like 4 Dislike
我係我個人問題..點解D相可以咁肉酸
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18390
似你問題多 
好明顯,專登推高iso係為左減低曝光時間 ,減少motion blur,影緊d快速移動的物體?

你可以拿撚住個三樣講幾耐
好明顯,專登推高iso係為左減低曝光時間 ,減少motion blur,影緊d快速移動的物體?

你可唔可以講吓邊幅相有高速移動過
我係我個人問題..點解D相可以咁肉酸
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18390

睇慣滑劣劣膠人cancer相所以不能面對?

你可唔可以講吓邊幅相有高速移動過

sorry,係我調轉左,唔係「專登推高iso係為左減低曝光時間 」,相反,係「專登減低曝光時間係為左推高iso 」

我覺得奇係因為佢係日間拍攝,光線充足,根本冇必要較高iso,更加奇怪係較高iso的同時較低左曝光時間,但完全唔見邊張相有高速移動的物體,完全冇必要咁做,較高iso會令畫質變差。我試過搭電車影車外的店鋪,一定要「專登推高iso係為左減低曝光時間 」,如果唔係motion blur好嚴重(電車移動中同埋chok下chok下),但代價係張相明明日頭拍攝,畫質都變到好似夜攝咁,好暗好多noise

後黎諗諗吓諗通,佢係專登test個兩萬幾蚊的鏡頭,想試吓推高iso的效果,所以專登為左推高iso而減低曝光時間

姐係貴鏡頭有助減小noise?

sorry,係我調轉左,唔係「專登推高iso係為左減低曝光時間 」,相反,係「專登減低曝光時間係為左推高iso 」

我覺得奇係因為佢係日間拍攝,光線充足,根本冇必要較高iso,更加奇怪係較高iso的同時較低左曝光時間,但完全唔見邊張相有高速移動的物體,完全冇必要咁做,較高iso會令畫質變差。我試過搭電車影車外的店鋪,一定要「專登推高iso係為左減低曝光時間 」,如果唔係motion blur好嚴重(電車移動中同埋chok下chok下),但代價係張相明明日頭拍攝,畫質都變到好似夜攝咁,好暗好多noise

後黎諗諗吓諗通,佢係專登test個兩萬幾蚊的鏡頭,想試吓推高iso的效果,所以專登為左推高iso而減低曝光時間

姐係貴鏡頭有助減小noise?

你睇吓你post條link先,全部都係影靜態野咁滯,但iso較到好高,shutter speed較到好低,一路都覺得奇,直到最收尾果張:

ISO 2500、f/6.7、1/500s、198mm

set到1/500s,我平時影相好多時係1/4s,4份1秒

篇文之後仲有句:

雖然 ISO 稍高,配合 A7R II 的使用下,單車的軚紋仍然可見,此鏡的表現實在難以挑剔。

原來推高iso係為左test畫質,明未?

1/4s 佢用緊200mm喎 安全快門至少都1/200s啦
咁佢都係用快一級啫 (雖然話有oss理論上可以慢啲快門)

構圖就唔講啦 唔算好啫 又未去到不堪
dcfever

你咁講我明了,因為拍遠野,驚手震,所以降低shutter speed

同埋如果用光學變焦,將遠景放大,相當於將近景剪裁一部份出黎,像素不變但入光量少左,咁樣由於入光量少左(我唔知係咪應該咁理解),所以要提高iso

舉個例子,原先係近景一張大圖,但zoom埋去遠景,由於感光範圍細左,入光量少左,但像素不變,所以要加強感光提高iso

同埋zoom埋去遠景,手震會明顯好多

你上fotobeginner睇完先再發表偉論ok?
唔係影牆磚報紙欄杆垃圾桶算好啦
試鏡相你想點影?
痴孖筋,點解都有偉論 

你咁講我明了,因為拍遠野,驚手震,所以降低shutter speed

同埋如果用光學變焦,將遠景放大,相當於將近景剪裁一部份出黎,像素不變但入光量少左,咁樣由於入光量少左(我唔知係咪應該咁理解),所以要提高iso

舉個例子,原先係近景一張大圖,但zoom埋去遠景,由於感光範圍細左,入光量少左,但像素不變,所以要加強感光提高iso

恆定光圈 通光量點會細左
唔係影牆磚報紙欄杆垃圾桶算好啦
試鏡相你想點影?

就算canon果d都係咁
原黎係asus 手機影相好勁,又講炫光果條友,而家又黎新偉論,笑左出黎

恆定光圈 通光量點會細左

兩張相一樣解像度resolution都係1024x768,一樣景,一張1x近景 另一張10x遠景,10x果張尺寸係1x的10份之1,但一樣亮度,接收到既光都係10份之1

中學無讀物理?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞