係大學讀Common Core 點知比tutor F左

57 回覆
6 Like 7 Dislike
是咁的 Year1入到大學咁就一定要讀common core 咁我就撰左一科CCST Science and Science Fiction黎讀 點知就中伏la

呢一個CC係要睇書嘅 咁我就用左3個禮拜去日煲夜煲本書 之後就要去tutorial present. 重點就黎la,當我地present完之後,tutor就問我問題,check下我熟唔熟本書

之後有一題我唔識答 你地可以話我柒冇睇熟本書 但本書成800頁 就算睇完都未必記得啦 之後兩個tutor就開始質疑我有冇睇熟本書,不斷係d小節上問我 問到我口啞啞 企左係到 其中一個tutor就奸奸地笑 另一個就一面不爽既樣

之後佢叫我留低 佢地兩個就同我講之前有學生都好似你咁唔識答岩岩d題目 一係你就寫1000字summary比我 (份essay已經要寫1500字) 當你有睇番本書 一係就直接見lecturer (利申:lecturer係鬼婆 仲嚴同惡過tutor) 如果唔係除左你個分低之外 仲會拉低埋你grpmate個分

之後我冇理到個兩個tutor 剩係交左份2500字essay 個時以為剩係essay 2500字 過左兩星期之後見到個分 30/100 之後tutor又send email比我叫我交番個summary 否則presentation就會低分 咁佢咁樣好似大我咁 咁我梗係有小小嬲 之後有幾堂tutorial都冇番 去到最尾個堂tutorial先番去 填番份evaluation form

去到琴日終於放grade 一睇呢一科F左 下個sem要再take 另一科cc 其他呢一科exam又有去 presnetation又有做 essay都做左 tutorial又去左大半 其實點解可以比F 真係寧得罪拉登 莫得罪tutor

搭單問下appeal可以點做 直接send email比lecturer得唔得

感謝大家肯睇完篇文
cc Appeal 無乜用
CCST 出左名爛grade
Science and science fiction 仲要係無咩人reg
爛嘅程度係人都知
你仲要得罪tutor ,人地叫你做野你仲當耳邊風
不過有fd讀中文譯本再轉翻做英文present B range
我幾年前讀左個CCST engine cc
交齊所有野+ present齊同算比心機做
只係一次無去tutorial
就D+ 咗我個grade
我勁唔服氣申請左appeal
個lectuer 話我份report d point 有部分係係佢個ppt有提過,我有quote哂 all references and no plagiarism
有部分point佢又唔buy
我即刻屌咗出黎,因為佢教完嘅content唔expect 學生用翻
同佢email對峙來回左4,5次
不過大石責死蟹,點講都無用
Appeal黎都係佢改
Btw好多cc同要交report ge 野嘈黎都無用
太主觀,接受下HKU d 垃圾culture
唔交太執著個grade
數字遊戲黎
Appeal 多數係俾d 有exam 同有指定答案Ge course 計錯分用
e.g. Science/ engine/ account
即係佢發現你做岩但佢計少左你分
聽過cc appeal 成功,不過好睇你同tutor關係
你就應該無灣轉
下個sem 再努力啦
cc Appeal 無乜用
Science and science fiction 仲要係無咩人reg
爛嘅程度係人都知
你仲要得罪tutor ,人地叫你做野你仲當耳邊風
不過有fd讀中文譯本再轉翻做英文present B range
我幾年前讀左個CCST engine cc
交齊所有野+ present齊同算比心機做
只係一次無去tutorial
就D+ 咗我個grade
我勁唔服氣申請左appeal
個lectuer 話我份report d point 有部分係係佢個ppt有提過,我有quote哂 all references and no plagiarism
有部分point佢又唔buy
我即刻屌咗出黎,因為佢教完嘅content唔expect 學生用翻
同佢email對峙來回左4,5次
不過大石責死蟹,點講都無用
Appeal黎都係佢改
Btw好多cc同要交report ge 野嘈黎都無用
太主觀,接受下HKU d 垃圾culture
唔交太執著個grade
數字遊戲黎

Grade gpa依d野唔介意呀
要retake另一科先麻撚煩
屌咁樣比個女tutor威脅 個陣好嬲
而家gg la
St大把好grade科 係要揀舊屎黎讀
原來CC真係會F人
唔同意依句
利申 wave 拎A
唔同意依句
利申 wave 拎A

Agger
ccst9012 A
唔同意依句
利申 wave 拎A

Average 對比起HU 同GL都唔叫爛?
St大把好grade科 係要揀舊屎黎讀

不要再說了
原來CC真係會F人

唔同意依句
利申 wave 拎A

Agger
ccst9012 A

屌 咁多人wave靚grade 我wave c-
唔同意依句
利申 wave 拎A

唔同意依句
利申 wave 拎A

World of waves
利申 A+
唔同意依句
利申 wave 拎A

World of waves
利申 A+

Wave
Quiz 1> mean 20+
C+
我都係呢個cc 雖然無你f咁慘,但佢都比個C-我 自問我有比心機做齊啲assessment,係final唔識做差左少少
,個prof同個tutor真心幾惡同嚴
當初有興趣先讀(但我sci較廢),點知爛grade到咁
不過佢叫你做summary你咪做比佢囉 做咩同自己個grade過唔去
一早要係SETL到屌鳩佢啦
其實我唔知咁做有冇用 但試下無妨
一早要係SETL到屌鳩佢啦
其實我唔知咁做有冇用 但試下無妨

有屌鳩呀
可能佢見到我屌鳩佢先比F我
我覺得你係自己攞黎 叫你做你都唔做 好難唔F你
我覺得你係自己攞黎 叫你做你都唔做 好難唔F你

屌谷住淡氣呀 個兩個閪女tutor
Science and fiction 出名爛grade

唔好再中伏喇大家

大家合作d唔reg呢d垃圾科就自然逼到個course收皮

我都想個lecturer tutor收皮呀
點睇我得cc唔F
點睇我得cc唔F

你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞