金管局叫停電子錢包自動增值服務

131 回覆
104 Like 0 Dislike
唔關轉數快事啫, edda 驗證個問題邊個要負責任
金管局係咪假設咗開 eDDA 嘅 account 可以 100% 確認到係本人
點撚知啲 svf 開 account 只要 upload 張身份證相用任何一個手提號碼就開到
其實要求銀行做埋 2FA 咪冇事
比人轉晒去支那寶喎
八仔做自動增值都填表,
HKID,
親身去/用Oeplay 認證
先開到

仲要一人只可登記一張
幫親戚登記多張都要比其他人資料核實
邊個寫test case?
搵人祭旗啦
IT狗要比人祭旗
其實轉數快呢d,申請定唔申請好?
好似見到有個case係比左身份証number 同銀行戶口號碼人地,然後人地就轉走左佢d錢。
咁其實係咪即係話,其實反而預早開左呢d戶口,set好曬野先有著數?
定係,人地根本hack到d username password去過數?
你唔開轉數快一樣可以俾人冒你名開電子錢包搞 eDDA
依家係本身個流程有嚴重保安漏洞
其實銀行從來無核實過住址證明係咪假文件
根本無核實過本人身份就開到信用卡
Assume 無人行使假文件
但係開左,預先occupy 左d username password 會唔會好d?
定係都冇關係?
同 FPS 冇直接關係,同埋 FPS 都唔係用 username password
即係等同去銀行拎錢, 唔驗證係咪你本人
未登記反而出事
有用。

如果你預先係咁多間 svf 開曬賬戶,用身份證做實名登記,咁就算個賊偷到你身份證同埋銀行資料,都唔可以係SVF 再開一個新戶口扮你。
倒不如規定一定要真人開戶口。

唔准網上申請。
SVF 都冇分行/門市,點樣真人開戶口?
印證香港Cash is king
其他野都係信唔過
正確啲嚟講係你搵個助手 (svf 電子錢包) 去銀行拎錢 (eDDA)
去拎錢嗰下助手俾你個名同埋戶口 number 俾銀行,銀行假設個助手已經驗證咗係你真身叫個助手拎錢
但係現實係可以有人假冒你搵個助手,而個助手淨係見到條友拎住你張身份證嘅相就當咗係你真身
學個人八達通要親身交表個模式。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞