金管局叫停電子錢包自動增值服務

131 回覆
104 Like 0 Dislike
簡單d講 當你用緊Tap & Go 你整左edda同銀行戶口綁定就可以直接係銀行戶口過數比Tap & Go
而佢係唔會通知任何人 又唔洗密碼 禁個制就得 情況好似八達通自動增值 係咪好方便?
但係八達通自動增值 你係需要填表格 簽名 個名又要同銀行對先申請到
但係呢個edda 只係要銀行戶口number 身份證副本就得 銀行無任何方法去認證申請果個係咪本人
身份證副本呢家野太易拎到
個賊就係用身份證副本去開支付寶 再用張身份證副本去同銀行整edda 就可以無限過數

其實解決好簡單 要用返同銀行登記ge電話號碼先申請得 申請完send個sms去個電話號碼到 每次過數都send返sms去通知個客就得啦
個大前提係所有跟事主id既手機號碼都要同一個?
如果係咁,要學中國咁,所有手機卡都做實名購買啦,呢樣係香港幾肯定唔可行住

電子錢包有無Edda,如果有
同一個人得一個id,但係唔同銀行都可以俾個别手機號碼
假設本身事主只係登記左網上銀行,但無做電子錢包既登記,俾人搶先開通又會有error

一個人只能擁有一個電話號碼我先reject左
當所有跟同一個id既fps都只能跟一個手機號碼
應唔少老人家所有銀行服務都無登記手機號碼
有人(可能係親戚或鄰居)呃到佢地俾個太空號碼話做升級
做左預設收款銀行個認證,跟手係自己空殼手機都用呢個號碼裝個電子錢包

係合適時間出手,一樣可以呃哂班老人家錢

無論個edda點做多個認證,如果唔似支那實名登記,或強列監管下都有機會奶野
所以fps係香港有排出事
eDDA係電子授權咁解 姐係所謂綁戶口去電子錢包
依家大多數mobile payment app都係影身分證認證就算 電話可以用太空卡都ok
只要身分證認證成功 你用個身分證當事人嘅所有戶口綁落去個app度
銀行只要check你係app度申請嘅當事人身分同銀行紀錄上係咪一樣
只要firm左就唔會有任何通知咁完成左綁定 即係eDDA
然後你每次用mobile payment app過數都唔會有通知
因為金管局同銀行都懶 冇規管銀行一定要好似信用卡online transaction每次過數都要send sms去你銀行登記個電話度比個一次性密碼你
所以依家唔係fps問題 係銀行同金管局對eDDA同account online transaction嘅規管唔夠完善
我屌
睇唔明嘅野唔好用,我都係唔用好啲了
簡單d講 當你用緊Tap & Go 你整左edda同銀行戶口綁定就可以直接係銀行戶口過數比Tap & Go
而佢係唔會通知任何人 又唔洗密碼 禁個制就得 情況好似八達通自動增值 係咪好方便?
但係八達通自動增值 你係需要填表格 簽名 個名又要同銀行對先申請到
但係呢個edda 只係要銀行戶口number 身份證副本就得 銀行無任何方法去認證申請果個係咪本人
個賊就係用身份證副本去開支付寶 再用張身份證副本去同銀行整edda 就可以無限過數

其實解決好簡單 要用返同銀行登記ge電話號碼先申請得 申請完send個sms去個電話號碼到 每次過數都send返sms去通知個客就得啦
如果係咁,要學中國咁,所有手機卡都做實名購買啦,呢樣係香港幾肯定唔可行住

假設本身事主只係登記左網上銀行,但無做電子錢包既登記,俾人搶先開通又會有error

一個人能有多個電話號碼我先reject左
做左預設收款銀行個認證,跟手係自己空殼手機都用呢個號碼裝個電子錢包

無論個edda點做多個認證,如果唔似支那實名登記,或強列監管下都有機會奶野
改翻
邊需要? 信用卡online transaction都會跟你張卡登記嘅電話number做2fa
根本唔需要實名認證你電話number
唔需要用返銀行登記電話申請啦
根本係搞eDDA嗰刻send一次code去你銀行登記個號碼做認證先
認證完先比你綁 然後每次做online transaction都好似信用卡買野咁send sms code做2fa
同埋應該全面禁止用身分證副本
要個用家真係拎張身分證出黎影相先得
反正佢現階段認證都要兩三日
如果佢要再多d時間認證係副本定正本都冇所謂
唔係電話跟id 而係銀行會有客戶個手提電話
只可以用果個電話號碼做edda已經好好多無登記電話咪唔比人囉 一係就八達通咁填form

另外本身fps係收錢唔係比錢 只係edda出現令到果d e-wallet可以透過edda real time增值
呢單野同fps無咩關係 停edda已經夠
edda就係想做到班e-wallet可以八達通咁do同自動增值
下下2fa咪違反本身原意
而家連信用卡小額比錢都係do就算 又係sms都無 只係出事實周到咁解
要改都係申請果一下 至少好似你咁講要用銀行登記電話做2fa
其實信用卡都係經常出事,但佢唔係即事,而且經幾間公司,好易叫停筆數, 但呢個係ATM

再唔好講呢個時間上分别,而家係質疑咁登記既電話號碼既共同性
信用卡係跟一間金融機構一個電話號碼,基本只係單一服務
索引係信用卡號碼,電話只係認證用來保安
所以你鐘意既a銀行信用卡一個號碼
b銀行一個號碼都得,通知到你既就得

但而家fps係用電話號碼/户口號碼/電郵做索引,去整合多間公司多間服務,會多幾多error呢。。

唔係同你駁,而係覺呢個fps會俾人剷到上天花板
我屌
睇唔明嘅野唔好用,我都係唔用好啲了

一個人只能擁有一個電話號碼我先reject左

唔係電話跟id 而係銀行會有客戶個手提電話
只可以用果個電話號碼做edda已經好好多無登記電話咪唔比人囉 一係就八達通咁填form

另外本身fps係收錢唔係比錢 只係edda出現令到果d e-wallet可以透過fps real time增值
呢單野同fps無咩關係 停edda已經夠
我講係佢本身銀行登記嘅電話number
而唔係fps登記嘅電話number(冇記錯有d銀行係可以分開)
其實近九成銀行戶口要改電話號碼都係要親身去遞表
所以遞表填嘅number一定係最安全 除非你跌電話架姐
有任何事都用呢個number做2fa 已經係最穩陣嘅做法
而信用卡出事係因為某d銀行嘅卡做online transaction拎左一之sms one time password係短時間內係可以唔需要收多次password做transaction
呢個都係銀行問題黎
總之, 有人包底就得啦
銀行/SVF/金管局, 個個都有大把錢賠, 佢試下唔賠, 銀行/SVF有膽量, 金管局都冇呢個膽量?壇屎佢搞出泥
實名登記咗,咁就唔會被賊人偷 id 開戶
即係依家基本上,因為有支那寶呢件垃圾存在。所以無論你開唔開轉數快,無論你開唔開支那寶account。
人地只要有你身份証同銀行account number就可以轉走你d錢?
開咗做埋實名反而冇事,咁樣騙徒就唔可以用同一張身份證來開另一個支付寶戶口

其實唔止支付寶,其他 svf 都可以咁樣操作

金管局個漏洞真係有創意
有時去金舖用信用卡買貴少少嘢
即時銀行有電話打嚟確認係咪本人交易
係嘅金舖先出到單

開個 DDA
銀行根據本身記錄打個電話搵番戶主確認
咁都無做
信哂人哋 upload 上嚟嘅嘢
蠢過小學雞
你條撚樣今次就講得啱嘞
有堆中坑成日話抗拒新科技、電子貨幣
但其實好多根本係衰喺啲基本問題,而唔係個技術有問題,諗都唔諗就話乜嘢科技ai毀滅地球呢啲弱智說話
SVF 有簽letter of indemnity俾金管,佢要賠晒
因為佢係用自動轉帳轉落個支那寶APP到
但其實佢咁大額又短時間過咁多落去個APP到
好明顯係可疑交易
Initial setup eDDA 嗰下打番銀行戶口記錄嘅電話號碼
問番戶主本人確認
咁都唔做
Edda 遲早都要開返 唔好停咗就當無事發生

各位 我前排比人偷左銀包
佢有我身份証同提款咭 係未已經可以過走我d錢
需然我即時報失左身份證同卡
但佢咁兒戲好撚驚依家
頭先打去服務熱線佢答我唔到 叫我等電話 盡快覆我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞