香港地有無依種壽喜燒?

236 回覆
335 Like 19 Dislike
溫野菜
松阪和田金、京都三鳩亭同東京今半本店都試過

和田金> >>>今半>三鳩
幾塊牛但覺得剛剛好,因為都好漏下
留名
啲人話香港係美食天堂真係笑撚左
俾錢食狗屎咁都叫天堂
邊隻係比人擺得落口 語氣成個 royal級咁
屌原來隻蛋打黎點
上次個fd仲昆鳩左我打左落個煲到
你唔識野就唔好覺得人地係Royal級咁啦
淨係今半賣既牛肉 已經唔同你香港啦
醒下啦, 人地講出個分別又唔接受
又覺得人地係度show off,
虛心d 聽下人地講 當聽故仔又好,增加下見識又好

我係呢個post到話自己係香港邊間邊間食過,
但成萬蚊一餐, 你咪又係會覺得人地show off
見識小真係見識小
隻蛋,發爛佢, 當牛肉熟, 撈d蛋汁食
其實今半真係好好, 做埋成個步驟你睇
我開頭第一次去食 我見到隻蛋我都r爆頭
後尾佢幫我整,我先知原來係就咁撈黎食
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1703307043112530&id=366285370148044

想問有無呢種真係燒嘅壽喜燒食?
我見好多都係半汋。

不論係關西或香港都想知,關西的話會否招待一人?

謝謝各巴絲
肉既質素香港唔會同日本有太大分別
和牛有客觀既評價標準,真係要講差別既就在於運送過程溫度影響同埋舖頭既處理手法
日本你食到既牛都可以係香港食到,正規途徑chilled既都可以有9成水準,正規frozen/非正規frozen既應該得返7,8成左右
大部份半汋係因為個汁糖份高所以開大d火就會好易穠底
個室食都仲ok...大堂就會搞到周圍煙...服務阿嬸就會皺晒眉頭
關西未試過但係關東係受1個人
但半汋好似食唔到和牛本身嘅油香

anyway, thz 巴打
有幾個祟日撚連食餐壽喜燒,都可以拿到優越感,cls

一陣有人問HK 邊度海膽正,佢地應該又會話 : 「香港全部垃圾,質素差,我上次去北海道食既又平又正」

唔知佢地係咪食任何野,都會搵最佳出產地既黎食
銅鑼灣霜月Shimo有任食,價錢好似係899

得罪講句
食過三嶋先再比下
上次京都果間
得罪講句
食過今半先再比下
得罪講句
食過三嶋先再比下
同吉野差唔多
好難食得飽
實有得食 但係好貴姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞