2018紅葉情報分享

685 回覆
18 Like 3 Dislike
一年容易又秋天,上年多得河國榮巴打嘅post,令少弟獲益良多,今年一於開個post,方便打算秋天去賞紅葉既 巴絲追楓一齊吻下水。歡迎大家分享下追蹤情報,自己行程等等,亦歡迎各神通廣大既連登仔貼repo搬料開心share

拋磚引玉,我平時睇開

https://koyo.walkerplus.com

佢都update得幾快幾新,景點又多。今年關西追楓都依佢
黎緊28號會去河口湖 輕井澤 日光
希望有靚紅葉睇
舊年青森

https://lih.kg/487905

今年關西, 不過應該唔去京都
咁會去邊?
我今年主力京都奈良
會落白浜. 不過如果個邊無野睇的話, 可能都係要去京都. 我只係想避開最多人既地方. 因為自駕, 所以想搵d 僻小小既地方影紅葉.
東京市內邊到睇會最好?黎緊呢幾日出發
我睇weathernews, 呢個網之前準唔準?
我下個月十一號去福岡同由步院,紅葉應該冇機。
好兩睇,之前十一月中去阿蘇同黑川已經有紅葉,而且成地都係,我都唔知究竟係剛開始定已經見頃後落葉,但呢 兩次去個心都唔係諗住睇紅葉,所以去到有會覺得好彩,冇都唔會失望。
11月20去 東京 會去輕井澤 河口湖
好驚去到無晒
河口湖都仲叫有機會睇水尾,輕井澤就可以死左條心佢。
每年睇晒D情報, 又睇埋往年D紀錄
每次到出發前1, 2星期總有意外, 一係落大雨一係突然轉凍之類
個心態係已經放棄左, 睇到就睇, 睇唔到就算

今年去靜岡同輕井澤, 都係隨緣
各位巴打有無南韓賞楓的資訊網?
我只係搵到個應該係local 觀光部門的地區預測時間表
我上個月去有一兩棵 應該陸續都有喇
11月29先去東京, 唔知有冇
11-15/11帶2老去京都
都應該係冇野睇
京都咁大點會冇嘢睇
高雄, 東寺, 永観堂,大原三千寺都係算早開
又或者可以去高啲嘅地方,例如奈良吉野山(不過要留意體力)

題外話,京都酒店好撚貴
不嬲都貴,近期住宿要額外比稅,只怪京都太多遊客。
我印象白浜好似比京都早開少少。

如果自駕,可以試下去箕面大滝,上年好似整路,今年應該開返
我都有咁諗,少少地有一兩棵睇到都已當賺左。
11月尾12月頭大阪 有冇機會
隨緣算
上面咪已經有哂 link 你睇囉,你唔係仲想等人喂你下話?
大阪本身就無咩紅葉睇,銀杏就多,有條御堂筋銀杏大道任你睇。

如果真係要一定大阪,較近市區嘅可以選擇去勝尾寺,嗰度有小橋流水,仲有夜楓同達摩公仔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞