[求指點] 買赤道儀

37 回覆
2 Like 0 Dislike
大家好

我由細到大玩開天文,都玩咗十二三年,但係一直都對天文攝影冇乜深入研究,可能係我對攝影冇乜特別嘅熱誠啦,之前剩係試過用相機駁望遠鏡影下月球、用遠古時代嘅QHY5影下火星土星咁,一直都冇接觸過深空天體呢part。

最近突然間諗到,既然玩咗咁耐天文,點解唔試下鑽研下影深空呢?所以而家想買返隻赤道儀,最好連架啦,唔洗玩到高橋嗰啲high end嘢,抬得起我枝Sky Watcher 6吋反射鏡同埋80mm ED APO就夠,或者我之後會想upgrade下啲器材,可能會考慮CFF105又或者玩下CCD咁…

Budget就大概預六千左右以內啦,仲有就係會驚個mount太重,抬出街有難度,自己又冇車牌,行動方面都係一大難題。

之前碌下碌下見到呢款Sky Watcher EQM-35 http://www.skywatcherusa.com/product/eqm-35-mount/ ,諗唔諗得過?

Thanks
冇車真係唔好買咁大個mount,一陣拎死你
不過嗰個tracker係好正,冇guiding 600mm 10分鐘完全冇問題
要方便可以考慮 Kenko skymemo S, 冇guiding 400mm 10分鐘冇問題,拎呢set岀街方便好多,價錢都係3000幾,我去旅行都係用呢set
你咁有錢有幾貴買幾貴啦
想跟樓主學野
LM
Skymemo S 負重唔夠 我枝150反射收咗佢皮了 同埋差唔多價位都有Star Adventurer嗰啲追星儀,又係剩係夠放枝80mm折射,所以近排見好多人玩GT81+Star Adventurer…
1. 我冇錢
2. 有錢但係冇車牌都冇用
竟然有人記得我
Skymemo S 同 star adventurer 係同一舊野黎
我就係覺得好似樣…其實點解咁似 Kenko同Sky Watcher 有合作?
p應該買嚟生日送俾莊然啦
不如考個牌?
老竇老母唔俾
........
用緊sky adventurer 果隻
抬唔起啊
OEM
係抬唔起支鏡定係你抬唔起個mount
抬唔起我枝鏡啊

貼牌嘢第一次見
之前Meade同Maxvision都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞