[求指點] 買赤道儀

37 回覆
2 Like 0 Dislike
你支鏡咩重量呀

我吉a7-3+nikon 300 f4 af-d (舊d果支)
0.65G+1.3KG+0.1kg (mount)
都OK呀
Sky Watcher 150mm Reflector 6kg起跳
支Meade 80ED APO都有4kg

咁真係唔知了
唔太熟
6k呢個價位,只有 cem25...
http://www.tan14.com.hk/suneast/17-iOptron.htm

唔好玩6寸牛頓啦,80mmED 易上手好多。400、500mm以上唔用雙軸guide,失敗率極高
天文界權威人士出黎喇
NOODLE師兄

我呀爸由細到大都睇開你啲相!!
之前聽過iOptron啲嘢好多虛位,精準度低,唔知係咪真?

同埋好似有人講過,極軸對得好,用單軸guide就夠,用雙軸嘅話會因為某啲原因(好似話seeing)令到佢係咁上下郁?
cem25 我未用過唔敢亂講,不過~6k 要有goto、雙軸、又要輕.....只得佢
其實極軸對得夠準,個mount又 track得準,真係可以唔駛guiding
不過 SA 個類單軸 tracker 唔多穩重,畀你對軸對得好準,影得過零鐘,個重心變小小或者轉影第個dso,極軸可能已經移左位
點睇一隻mount係雙軸定單軸?齋睇佢網頁唔覺有寫,或者係我眼殘啦

我提到嗰隻EQM-35又係單軸定雙軸呢?
Sorry 我寫得唔清楚,雙軸指 Dec同Ra 都可以做到 guiding ,sky memo /Star Adventurer 個類 追星儀只可以單軸 guide
基本上做到goto 嘅赤道儀都可以雙軸guide
原來係咁 明晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞