[求救]飯盒入面有不知明生物

545 回覆
756 Like 65 Dislike
Lm
報啦
順便叫佢地寫埋食環幾日都唔覆
自相矛盾果個係你
講到食肉既就好殘忍
所以食乜野動物一樣冇別
利申自己食素好威威
食肉就虛偽
原來植物都會痛
咁食肉同食素都冇分別啦
依你個logic即係食素都虛偽啦
樓主!報已上
佢入面d圖再有解釋 但唔撚想貼 d相好核突

【網絡熱話】屯門茶記飯盒驚現爬蟲頭骨 網民阿媽食到嘔!

飯盒加料經常都有,但幫襯得茶記,通常都不會預計飯盒太乾淨,總之眼不見為淨就好。日前有網民在連登討論區開Post,指自己食飯盒時見到「不知名生物」,疑似是爬蟲類動物的頭顱,狀甚恐怖,網友紛紛揣測是蜥蜴、老鼠、蛤蚧或是壁虎等生物,究竟牠是甚麼?

網友日前在連登討論區求助,貼出數張飯盒內藏生物斷頭的圖片,驚呼:「有冇人知係咩嚟?睇落個皮似爬行動物,仲要錫咗佢一啖先見到。」他指自己幫襯屯門工業區某餐廳,買了一盒外賣咖喱牛腩飯作宵夜,卻在飯盒中發現非常硬身的「不知名生物」。從相中所見,該生物只剩頭部,嘴巴張開,還清晰見到鼻孔和牙齒等,讓樓主「安已不」。眾連登仔叫樓主將該「生物」沖水,但樓主卻指母親已嚇到嘔吐,全家人暫未敢作進一步處理,不過他已致電食物環境衛生署熱線求助,目前尚在等待答覆。

在仍未確認飯盒異物時,樓主曾致電餐廳查問,對方竟回答說是蜜棗,聽起來有點無稽,因為即使是咖喱汁也不應出現蜜棗。網友紛紛留言猜測究竟該頭部來自何種生物,有人發揮創意,開玩笑說是恐龍、鱷魚、神獸或數碼暴龍,但亦有人認真估計是蜥蜴、蛤蚧、蛇或壁虎等。

記者訪問了爬蟲類及兩棲類動物愛好者陳永尉(Bowie Chan),他詳細解釋:

香港好多呢啲檐蛇,我哋叫壁虎,再正確啲叫守宮,英文叫Gecko。呢啲守宮有啲識爬牆,有啲唔識,香港嗰啲全部都識向上爬,有時唔小心爬爬吓爬咗落個鑊都唔出奇。
陳永尉(爬蟲類及兩棲類動物愛好者)

衛生固然是一大問題,但Bowie卻指以食用性來說,這類生物理論上是食得落肚,「我哋好多時喺賣中藥嘅地方都會買到『大守宮』,俗稱蛤蚧,曬乾咗搵兩支竹籤嚟賣。」

由Bowie的講法可推斷,餐廳有機會將咖喱牛腩飯的咖喱汁熬過夜,當檐蛇在夜間出來覓食時,被其香氣吸引而掉到鍋裡去,最終難逃一劫。總之對壁虎還是樓主來說,整件事純屬不幸。

另外,記者亦向「肥文標本館」負責人肥文查詢,他指由於該爬蟲已經煮熟,只能依稀辨別出是蜥蜴類,並謂:「如果真係要知係咩蜥蜴,最好喺佢未煮嗰陣睇到佢啲皮咩顏色,咁就大機會知係咩蜥蜴。」肥文亦熱心地向記者分享蛤蚧圖片,指兩者頭骨形狀相似,亦常見於藥材舖。

【網絡熱話】屯門茶記飯盒驚現爬蟲頭骨 網民阿媽食到嘔! https://www.hk01.com/article/249853
你都on9嘅
食菜咪一撚樣係細胞
飲水都有微生物啦
仲有你啲白血球成撚日殺細菌
好撚殘忍呀你
其實你可以淨飲水奶
點解智障到咁
Btw記者朋友 而家得返個頭
斷得咁靚唔似跌落去喎
再講
個身呢
無理由食環咁耐都未收
照計星期一已經派人上門收左
屌你樓主係咪假膠

利申 報過
同埋鹽蛇點會咁大個頭
食埋佢唔好浪費
茶記廚房、茶記老闆:咁唔識食,落黎換返舊牛腩比你
等我block柒左上面條3年冇食肉既精神病素食撚先
素食撚真係特別on9
留名
我都要 仆街好撚驚
得?
得 無問題
失蹤左既恐龍頭骨
同你之前影嗰隻蟾蜍相映成趣
點解咁都見到你
真心 唔知老母扔左未 竟然已經推到上報 老懷安慰矣
舊骨而家係邊
但係檐蛇有咁大隻咩記者朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞