[求救]飯盒入面有不知明生物

545 回覆
756 Like 65 Dislike
綜合外媒報導,研究人員原本要研究植物對重力影響的反應,因此將一種芥菜類植物進行基因改造,讓它在礦物質含量上升時可以發出螢光,沒想到意外發現植物也有「痛覺」。

研究發現每當植物被摘下葉子、受傷時,傷口處會分泌一種防衛性荷爾蒙,提醒身體其他部位保護自己,類似人類的神經傳導物質,雖然這種信號比起動物的神經信號慢很多,但對植物而言已經是超快速的示警;而且植物比想像中更敏感,即便只是輕輕地撫摸,也會發出警告信號。

由於植物無法像動物主動落跑,只能任由動物咬食、菜蟲四處攀爬啃咬,研究者認為這種「痛覺」信號,可通知其他還沒被咬的部位散發噁心化學氣味,驅逐這些侵略者,或者分泌能吸引黃蜂的賀爾蒙氣味,讓黃蜂趕走這些侵略者。(編輯:謝宛真)
你摘棵菜/植物 棵嘢唔痛?
佢唔識出聲叫咋
你哋成日直接摘棵嘢嘅根同鑑生扯甩豬牛羊嘅頭有咩分別
好殘忍呀
萬物皆有靈性 施主不如由宜家開始吸食日月精華 唔好再殘害生物啦
你係一出世就食齋先啦
食過肉嘅食咩都一鳩樣嘛,你親口講㗎#haha#
咁你之前都食過狗食過貓
食過咁多肉先戒,你咪最撚虛偽囉
依加講緊你嗌凱撒沙津 人地比個怕羞草撈大白菜你啊
問題係貨不對版 點樣叫一鳩樣?
又黎呢個point...
個個都講咁我是但覆一個就算
自己search下點debunk
簡單乘數都唔識計
講到好似啲動物唔使食植物就識大咁

其實我一開始都只係想表達
食咩動物都係好恐怖
所以大家唔使咁大反應囉
用黎裝過屎嘅豬大腸你地咪又係咁食
並唔係想戰食素食肉 咁多人玻璃心

Btw順便覆埋樓上某位
以前錯係咪代表而家要繼續錯落去唔使改正
要繼續錯先唔虛偽 唔知咩logic
又唔係我想 我都好羨慕胎裡素
啲食素撚真係好撚on9,好明顯樓主講緊係個頭唔係普通食個啲牛頭豬頭魚頭啦,點睇都唔似正常煮法咁出黎啦,條on9食素撚就啦去乜7食貓食狗度
你點get到「動物唔使食植物就大晒」?

食咩動物都恐怖?
植物都有生命都識痛
應該係食乜野都恐怖

你睇返自己寫過乜,仲話唔係想戰食素食肉?邊個先係虛偽?
亞古獸你死得好慘
樓主拎去報蘋果拎返五舊定下驚先
“講到好似啲動物唔使食植物就識大咁"

on9?肉食動物唔食植物就唔識大?
我真係好憎啲素食撚 你食素ok 我咪自己食肉囉 各有各食 但係唔撚該你唔好理埋我嗰邊講到食肉嘅人係惡魔係怪獸 無良心 係鳩度道德綁架 做道德塔利班
你咁撚大愛點解唔去制止啲獅子老虎食肉?佢哋獵食嗰陣都未必咁準一嘢咬穿喉嚨令獵物係無收到咁多痛苦之下嘅情況死啦

ok你可以話佢哋肉食動物係天性制止唔到
咁人夠係雜食動物啦屌你 靜係食肉或者食菜營養都唔夠 所以兩樣都要食 明唔撚明
同埋自己死去睇research啦 好耐之前有研究過話純素主義者普遍不育嘅機會高啲架
我為咗自己健康 食肉又食菜
你為咗滿足自己嘅大愛主義 選擇食菜
大家各行各路 你作為引戰食素主義者就收皮啦屌你老母
受到*
哇~食貓食狗啊~好殘忍
食啲「可食用」嘅動物?好平常
食肉定唔食肉on9啲 自己諗吓
預咗收無數負皮 但應該講嘅都係要講
你摘棵菜/植物 棵嘢唔痛?
佢唔識出聲叫咋
你哋成日直接摘棵嘢嘅根同鑑生扯甩豬牛羊嘅頭有咩分別
好殘忍呀
萬物皆有靈性 施主不如由宜家開始吸食日月精華 唔好再殘害生物啦
又黎呢個point...
個個都講咁我是但覆一個就算
自己search下點debunk
簡單乘數都唔識計
講到好似啲動物唔使食植物就識大咁

其實我一開始都只係想表達
食咩動物都係好恐怖
所以大家唔使咁大反應囉
用黎裝過屎嘅豬大腸你地咪又係咁食
並唔係想戰食素食肉 咁多人玻璃心

Btw順便覆埋樓上某位
以前錯係咪代表而家要繼續錯落去唔使改正
要繼續錯先唔虛偽 唔知咩logic
又唔係我想 我都好羨慕胎裡素
你點get到「動物唔使食植物就識大」?

食咩動物都恐怖?
植物都有生命都識痛
應該係食乜野都恐怖

你睇返自己寫過乜,仲話唔係想戰食素食肉?邊個先係虛偽?

改返錯字
即係我order燒肉飯,黎左燒雞粥
但係因為兩樣都係肉同碳水化合物
所以我唔投訴得?
你係咪痴左線
你去叫碟菜
人地加料撈堆草炒埋一碟
你得唔得
唔係話唔投訴得
我表達個人感受有乜問題
就算order燒肉飯黎咗燒雞粥你地會唔會有咁大反應?
定係你地只係好似大多數素食者以前咁(只有少部分人係胎裡素)
被催眠咗邊啲係食得 邊啲係唔食得?(其實唔同地區同信仰又有唔同分法,呢個唔使我講)
成班偽民主
一有人講嘢唔啱聽就係咁攻擊
重要用埋植物痛呢啲歪理
如果真係咁可憐啲植物真係信佢地會痛嘅就更唔應該食肉囉
食肉用多咗幾多植物幾多土地你地係真唔知定扮唔知啊
我就真係唔信㗎 所以我食囉 唔係有人咁弱智真係信吖嘛 定係只係想無理取鬧?

我只係想講真係唔太恐怖
可能好似你咁講 叫燒肉飯黎咗燒雞粥咁囉
只係利申咗唔食肉 就成班上晒槓 好似得罪晒你地咁
又植物痛又素食撚乜乜乜
我會叫佢換但我唔會覺得好驚驚囉
你舉個例子同呢個post完全唔同性質
我明明係講緊你食嗰啲動物(啫係好蝦嘅豬牛羊雞嗰啲)
你就走去講肉食動物
因為有人話植物痛吖嘛
但佢地又食肉又食素 係咪自相矛盾
解釋上面講咗
係咪應該報蘋果開心啲 屋企其他人就嚟頂唔撚順扔左佢架啦
咁你幾勇
俾我會call食環
驚佢唔知乜鳩黎
真係唔會食左落肚叫佢换就當無事
已block
你中意不育不孕與我何干
睇第一張以為係 牛丸雕花雕到恐龍樣
Who cares 你信埋啲content farm 小學雞玩絕交 on9仔
高汁
有無舔乾淨個頭啲咖喱汁
應該入晒味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞