英國外相發聲明:拒續馬凱工作簽證有政治動機

77 回覆
84 Like 2 Dislike
特區政府堅拒就馬凱不獲續發工作簽證一事作出解釋,事件持續升溫。英國外相侯俊偉(Jeremy Hunt)發表聲明,指非常關注今次事件,又表明在欠缺官方解釋下,只能得出事件有政治動機的結論。

兩個月前,特區政府與中國政府先後譴責外國記者會邀請香港民族黨陳浩天發表演講,外國記者會副主席馬凱是當日的主持人。侯俊偉補充,今次事件對香港的言論和新聞自由造成破壞,兩者均受中英聯合聲明及基本法保障,事件亦為一國兩制造成壓力。

侯俊偉促請特區政府重新考慮今次決定,指香港的權利與自由是城市邁向成功的重要基石。
https://www.gov.uk/government/news/foreign-secretary-statement-on-hong-kong-declining-a-journalists-visa--6

Foreign Secretary Jeremy Hunt said:

I remain very concerned by the Hong Kong authorities’ unprecedented rejection of a visa for senior British journalist Victor Mallet. In the absence of an explanation from the authorities we can only conclude that this move is politically motivated.

This undermines Hong Kong’s freedom of speech and freedom of the press, both guaranteed by the Joint Declaration, and the Basic Law, and increases the pressure on the ‘One Country, Two Systems’ framework.

I urge the Hong Kong authorities to reconsider this decision. Confidence in Hong Kong’s rights and freedoms is an essential component of its future success.
嘩屌你正呀喂,內閣外相第三號人物出聲,下個隨時係首相
慢慢升級
777市長好波
香港玩完
多謝港共
一個講獨陳浩天做到連Gphone搞演講李柱銘飛美國唱衰香港咁多年都做唔到既野
民主阿伯收得皮人地一個talk做晒你十幾年都攸唔撚到既野
其實呢啲聲明黨
唔似有乜作為
就算首相、侵出聲屌
都係茶餘飯後話題,唔會影響到啲乜
咁金融時報話會即將起訴又點睇?
無中美貿易戰你咁講就係,但仗都打緊仲茶咩餘飯後
外首都出聲
八國聯軍黎緊
真係有實質事情發生左
唔再係譴責、遺憾、聲明level,再高興都未遲
如果人地真係無作為, 特區政府又要驚
逐步逐步嚟啦
而家新冷戰開始 風向轉哂
日日有新聲明關注
連外相都彈埋出嚟講聯合聲明
你覺得仲會係咁簡單咩
陰毛論黎睇FCC請陳浩天講獨直程係美帝打支那既先鋒部隊
中美貿易戰
係間接對香港產生影響
啲聲明黨直線抽擊香港
但其實冇乜實際作用
唔好旨意有外國勢力會做實事直接抽擊香港
密切留意事態發展
以前歐美都係出一次聲明表個態就算
今次歐盟同英國都屌完再屌
盲都知咩事啦
特區政府係on9架啦
又敏感,又鍾意小事化大,又唔識化返小
同搞天哥一樣
正府唔要民族黨摺,唔會有今日一切事情
你知我知喺俾政府搞之前,民族黨有幾多料幾多關注
呢個程度政府都要驚,都要打壓,咪出事
根本特區政府冇需要驚,但佢總是過份敏感,帶來過份反應
成件事根本係正苦
加埋689同班愛乜鳩on9
搞大左件事而家就潛水
美國要對中國禁運就一定要封死香港e個後門,邏輯推論下如果貿易戰唔停,美國必然要取消香港關係法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞