日背~70個英文生字 夠唔夠做DSE ENG

99 回覆
0 Like 38 Dislike
其實記都係第一步,識點用+用得啱先係重點

唔識用記嚟都係嘥時間
無,但係樓主aim 3 我assume 佢既英文好有限
你要追求所謂「靚」就要用d 特別既字,特別既玩法
咁樣好易模糊左自己個焦點,寫寫下同句central argument 完全無關,同上文亦無關

再者,你幻想下一本小學生reader,中間插左句諾貝爾文學獎既句子,成個語感有幾錯?
測出黎
句野靚又唔一定要用字深o既
同埋我假設樓主 handle 到複雜些少o既 grammar
handle 唔到就一句句有力o既短句子, 但求無錯就夠喇
Young Post o既水平夠拎高分有突

但我有個過癮o既思路:
睇熟左複雜o既 grammar, 簡單 grammar 用起上黎係會容易好撚多!!!

argument o個方面就留意下分段同理據o個 d 喇, 求其塞到 d 叫做 make sense o既理由就得, 一定易過中文作文
妳講緊我定邊個?
我 A Level 作文拎 A
操卷啦
背生字
今日背70個, 聽日就唔記得65個
我以前DSE 英文AIM 3 冇特別背單字

下載DAILY MAIL APP 日日睇英文新聞 (雖然BBC都免費 但DAILY MAIL夠多圖 又多無聊新聞
好似英文版蘋果咁 睇得開心啲) 唔識既字冇急著查字典 而係先鳩估下意思 再查字典

又趁返學放學搭車時 聽下BBC RADIO 5 新聞又好 啲電台主持吹水又好

最後拎到個5返黎
level 1
浸出黎真係非常好
無辛苦背o既感覺, 又記得

未做之前校內成績如何
你知唔知記到同用到同識用有乜分别🤦🏻‍♂️
記到係reading已經用得著啦
呀係, 有一樣好緊要
用英文諗野
咁你係咪淨係考reading?
咁係咪唔洗背?
吓,一望入咗腦架啦,仲要背
勁啦勁啦
我建議你先去學拼音
狂睇文o既話
會開始有生字你同一日會見到超過一次
呢 d 會易記好多
其實level3好basic 唔洗講到咁難
利申 英文系
識玩既應該擺一大舊時間落里到
咁先可以拎高啲分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞