日背~70個英文生字 夠唔夠做DSE ENG

99 回覆
0 Like 38 Dislike
你自己到講左個重點啦,死記硬背有春用咩
算吧啦
仲有collocation
你唔好諗住靠個少少vocabularies就有3

利申:2014 Eng 5*
背咁多記唔到無用,每星期重溫過去7日學既生字,1月再重溫一次,最重要既係一定學左用得著既英文先,最好你speaking都用到,之後先慢慢學其他範疇既生字
我同你講,語言係用黎溝通,你識得用合適既字表達自己就得
有時你以為某個生字係某個意思,但其實唔會有人咁樣用,講左出黎只會俾人覺得你係一個人肉字典
唔背就寫都唔識寫
講多啲 大師
睇多d 英文書,尤其係d YA fiction
入面會比較多對話同描寫人物心境
睇下d native 會用咩字形容d 咩
睇得多就會識寫
我都係19dse retaker, 有興趣可以傾下
https://t.me/A2345abc
本身對英文嘅語感都好重要…

雖然你只係aim level 3,不過都要有基本嘅底。

重有DSE係有listening and speaking,呢一方面都要練。
死背最後你會唔記得
原來係uncountable noun
求鳩其插 d phrase 同 clause 入句句子度拉長佢咪得
要靚 d o既話, 就寫出黎好似讀詩o既節奏

記生字記埋 d 靚o既 phrase, 即係連埋前後o既 collocation 一齊去記
應該無死錯人
係呀一定要用
唔用好快會唔記得
日背70……畀一年你咪識字多過鬼佬
見到一日背70笑左出黎
講多句
你aim 3 既唔使追求寫d 乜春「靚」既句式,清楚表達到自己既arguments,唔好錯d 低級錯誤就得

好多時好多人以為寫得「靚」,左插一句clause,右插一句phrase,結果句嘢連佢都睇唔明,或者同上文下理完全唔match,成為突兀既存在

不過我喺其他升學post 都係咁講,入唔到專科ug 就算啦,唔好哂時間搞咁多嘢啦
你覺得得咪得囉
Thanks
現時詞彙量~3500點黎
靚同 make sense 可以無衝突架嘛
估有估好
學有學好
識多左幾百隻字
即係估少幾百隻字
淨返o個少少慢慢估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞