全世界最難比遊客掌握既交通工具係咪香港小巴

170 回覆
1308 Like 19 Dislike
香港小巴應該唔算最難搭

去過尼泊爾佢地啲巴士只係有條友企係到不停用自己啲語言叫個終點站

個小巴/巴士站連個路牌都無要比幾錢經邊到你係完全唔知

見到一部麵包車坐左成十鳩幾個人係入邊嚴重超載

夠膽上車根本就係玩命
泰國D雙條車都唔易搭
同個司機係兩個車箱
問都問唔到
仲要嗌有落 呢下恐怖
見過遊客搭
臨上車問司機”#^*#^^灌糖?”
司機話上啦上啦
隔離d香港人教佢地係邊落車
車未停定之前要迫你落車(目測時速3-5km/hr)唔係就屌柒你阻住佢揾食
有時識搭都無用 有啲代更小巴司機淨係知個總站係邊 中間有啲小人去既屋院都唔撚識聽 直接飛過
輕鐵有曬英文 個個站都有路線圖 啲站又密 難搭極有限
出太子就聯合道
去藍田就睇司機心情 有時候王道 有時龍岡道
樓主你肯定未去過阿爾巴尼亞....
紅van佬屌人見得多
但俾人屌有無見過?
好多年前仲細
架車剩1個位
紅van佬係咁入內街
過左兩個字之後
有人屌佢老母
跟住紅van佬還拖兩句
竟然有好幾條友一齊屌9佢
有個阿伯仲半企左起身
跟住架車就即刻出大街飛車lu
嗰次真係嚇死
自此就可以唔搭紅van就唔搭
點解
紅Van等成半粒鐘先開車 揸一個街口叫晒成車人上前面個部
點知前面個部已經有幾個人坐緊,行遲幾步已經冇位,上唔到真係唔知點撚算
其實紅Van 總時間真係唔係咁快
仲有第一次搭真係唔識邊度嗌有落
斯gay,巴斯斬有lok
你老母就9
我之前住西貢
你知唔知有幾多鬼佬住西貢搭小巴
大嶼山啲巴士都係差唔多
有時佢地會用普通旅遊巴行去大澳,昂坪嗰啲線,唔擺路線牌又冇報站要自己嗌有落,架車又開得快,根本睇唔到自己去到邊
有次我四個人一齊上車果陣個司機同我講「你地要傾計去後面,唔好嘈住我揸車
聖德肋撒個頭
一樣
紅 Van 的出現本身係 true local 的東西啦!有咩咁出奇?
我都撞過佢幾次,好撚感動,居然有司機會講下站係邊度,同埋叫人小心上落車+坐穩
仲會中英雙語報站
有次搭小巴,個司機同佢個friend喺到狂屌啲客

個個比得幾蚊雞就當自己係大帝
落車又唔早啲嗌
人地嗌完又嗌
成日投訴麻撚煩
etc

跟住個friend就話,所以我轉揸貨van算,夠鐘就收工,hea住做都有兩萬銀
咪即係白牌車,係咁架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞