全世界最難比遊客掌握既交通工具係咪香港小巴

170 回覆
1308 Like 19 Dislike
綠van都好啲,紅van自己唔熟真係要人帶先識搭,不過紅van真心可免則免,中途站無得排隊,成日被人打尖,又唔知上車畀定落車畀錢,無路線,未有google map之前連落車都唔識,叫人點搭
小巴幾時整返個app睇路線
綠VAN佬成日扮撚哂嘢睇唔到有人 俾車擋住埋唔到線乜乜乜
我屌你老味根本一路行中線冇諗住埋嚟 就走撚咗兩架
紅van狗幫襯佢好似重要我多謝翻佢
基本尊重同禮貌都冇 食屎啦紅van狗我屌你老母啊
所以毒撚一定唔夠膽搭, 都唔知點開口叫落車
驚俾司機屌..唔係站點撚樣落呀!!!
有d綠van有鐘仔按都好d
其實個個都唔識搭 設計紅van條友諗咩架
有邊個真係識搭
利申:淨係搭開一條綠van線 其他小巴唔敢搭
新個d 好好多
小巴前身係白牌車
呢個係連要比幾錢都唔知
成日都要打住電話問老竇
由細到大都好少搭小巴,之前去朋友屋企難得有機會坐,一上車我問個司機而家先比錢定落車先比,佢答我「你鐘意啦」,吹鳩脹
不過一路上車乘客又真係有 d 上車比有 d 落車比,我心諗,司機有無咁好記性記得邊個比咗邊個未比
試過有小巴司機見有幾隻蝻係車,用英文報站名
因為總站
試過有一次個小巴司機特登揸到好慢好慢,
成車人塊面都黑曬,
其他唔好講 紅VAN 淨係幾時上車俾幾時落車俾我到依家都攪唔清楚
有次去探人逼住搭小巴 因為我唔識路 我上車就坐正司機後面出面個位 我都叫有禮貌咁講 我xx邨有落呀 但我唔識路 到時你叫我落得唔得呀 唔該

然後個司機又話好 之後我繼續坐 成車啲人都走哂上緊另一轉客(格車係循環線) 然後我個frd whatsapp話上咗車好快就到架喇喎 然後我再問司機xx邨邊度落 佢就咁話:過咗好耐喇
嗰下我真係火都黎 我即刻話我上車咪講咗唔識路叫你同我講邊度落呀麻 然後佢淨係一句唔記得咗就叫我落車然後我要自己再行返上山 屌佢老母
佢又唔似一間公司咁有啲野去跟 小巴上面司機就最大
就算同線架架既處理方法都唔同 有啲就鬼死咁鍾意飛站 有啲司機就屌曬鬼
試過紅van打左電話留位之後有架紅van 到左站
個司機問我係咪留左位之後竟然叫我上下一架
冇留位困個客反而可以上先
搞到我等多五分鐘
on9?
屬崇卜卜弓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞