[齊種樹] 1038 長江基建 $70 鳩叫區 6

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
增長故事已完
睇下佢表演反敗為勝
化腐朽為神奇
1038被澳洲撚狗 season2
奇怪地出完新聞股價冇郁
長實仲有得升
鉅鉅準備加速賣哂大陸野,如果唔係更加死
如果係咁可以憧憬下長實賣完派下特息
賣晒所有大陸野佢都仲有個政協頭銜
只能說香港個名已經臭左
政協都唔做,正式搬去加拿大,1,1113,1038全部改去新加坡上市
如果真係咁要點實行?
香港呢邊做私有化再去新加坡上板?
主席兼董事總經理李澤鉅透過李嘉誠基金會,於10月30日及31日,分別以平均價每股52.213元及50.9228元,共增持132萬股長實集團,涉資約6,840萬元。
李嘉誠於長實的持股量增至33.27%,李澤鉅持股量增至33.34%

兩條友加埋都持有66%長實既股票
有乜決策其他股東唔洗投票啦 兩個夠了
唔係 2個合計
我想話
市面上份份報紙都寫長建之前同國家電網一齊合作競投ausgrid
其實係兩間公司各有各bid
明明係競爭對手,點會變左合作關係?
搞到啲人以為長和系真系同大陸有關係
啲記者閱讀理解係咪唔合格?
佢地好似冇買過1038
長實好似有75%長建股份
其實1038係唔係玩完 ?

以後去邊個國家收購都好難
長和
長實自己都只係同長建差唔多大又點渣人75%
yes
我搞錯左
笑撚左 忍唔住留返言

收購唔到APA講到隻股廢左咁

首先收第一購既野無話一定會得 風險一定有 今次唔得咪搵其他野買黎發展

第二,再講根本一開始已經有人覺得用呢口價買呢間野未必話好著數 (長遠賺一定會賺,長建班精英唔係傻)

第三,人地澳洲果邊覺得你收購埋APA會壟斷果邊d公用野 即係本來長建都已經持有左果邊好多既公用公司 買股票就係要買壟斷性強既企業架啦 一單半單收購唔到就講到間公司無前途

第四,任何公司都係早期發展快 急促 發展期的股價當然升得快 賺到既收入拎去再買野發展
到後期發展擴張開始飽和 股價增長會放緩 相反股息會派多左 因為d錢都未必搵到岩既野買 派返俾股東可能仲好 台積電都係咁啦
長建做公用事業 壟斷性強 就算無新野買 現有既收入都會保持到
睇返現價,每股帳面資產淨值同每股盈利,我又唔覺有咩要擔心
無野買如果派多左息股東仲開心
港燈呢d都大把人買黎長渣啦

短期股價會受壓 唔鍾意既返去買700 2318啦
我反而擔心澳紙繼續貶值,現有既澳元資產年年都縮緊水
恥笑
月供組合 1113 1 同1038 應該買邊隻
目標長期持有
今次買唔到apa都幾失望,唔係單刁荀,而係對長建前途擔心。

1) 長建班管理層仲聲稱對呢單刁成功好有信心,點知最後又failed. 仲要唔止第一次。單刁由公佈到今日大約半年有多,次次埋門一腳先知failed, 好浪費時間同傷害股東信心。雖然victor話無單刁要志在必得,但前後繼澳洲電網 電能合併 到今日apa 都failed左3次,個人覺得你班管理層做deal前有無做足評估?失敗後又有咩影響?會唔會影響市場對你既信心?

2) 當日同電能合併失敗,就話呢d mega deal要搵集團班大哥幫手籌期先可以玩。點知原來當地政府都太受你做呢d mega deal. 咁當初講經咩。做size 較細既deal 當然無大刁咁有協同效應,但更大獲係當地政府同集團既關係。而事實上,集團的確好難搵到其他地方有呢d mega deal食。由李家開始買番英國資產可以睇出呢一點。

個人當然想長建今次可以反cup到。但身為長情股東,真係對今次收購唔成幾失望。我唔想victor 收購唔到O2就話好彩脫買唔成脫歐 電能合併唔到就話你唔食我食 今次買唔到就話澳紙跌左咁多好彩買唔到,真心問句,英鎊升番咁多,又唔見長建股價番上去?

利申:4年多小股東
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞