[齊種樹] 1038 長江基建 $70 鳩叫區 6

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
唔係6仔送錢俾1038洗?
連登仔認購同收購都未識分

呢單野只係一單財技
澳洲天然氣管 deal rejected by 政府
其實都預左大機會唔得
長江基建未來發展令人擔憂
收購愈來愈難做
加息又令借貸成本增加 早幾年又用左好多cash
CK Infrastructure Holdings Limited 長江基建集團有限公司(「本公司」)之董事會(「董事會」)宣佈,本公司現正考慮一項建議,該建議涉及本公司及其聯屬公司將彼等持有若干歐洲基建資產的少數權益出售予一家擬於倫敦交易所上市的新投資公司。根據目前意向,該新投資公司擬於倫敦市場為投資者提供可投資於該等基建資產,以及往後
可投資於其他第三方基建資產之機會。如進行該建議,預期將不會對本公司現有基建資產組合構成任何重大影響。本公司可能於該新投資公司上市完成後持有其少數股權。

股東及潛在投資者務必注意,本公司可能會或可能不會進行該建議。
倘香港聯合交易所有限公司證券上市規則有所規定,本公司將另行刊發公告。
以後只可以做細deal, 澳洲唔歡迎,英國又脫歐
難搞
澳洲醒目
開始和中國人劃清界線
唔賣重要資產俾華人
其實點解唔入德國?
德國市場成熟經濟又搵定
長建買Ausgrid, 長和食O2, 長建電能合併, 今次apa
真係好難唔懷疑大公子能力。

老實講,分拆英國業務後都唔太睇好,未來難做大deal始終都係死因,同埋電能有板你睇,除左收番筆現金,睇唔到有咩太大好處,特別係依家英國咁既環境先分拆,市場肯俾咩價係又係問題,太低就變賤賣,到時可能又變成分拆唔成。

睇番轉頭,電能唔拆港燈可能仲好。呢幾年長建都買左幾多野,但股價都仲係幾年前咁。
舊年買左ista. 個人認為李家對歐洲(除英國)都有介心,歐洲都唔好得好多,早幾年有歐債危機,依家又脫歐又難民。

英國始終位置獨特,近歐洲之餘又有保持到距離。
長建呢幾年一直揹住英澳滙率包袱
呢幾年都係靠新玩具保住增長
其實股價捱沽係好合理
而且明明上年都幾單大deal
真係唔駛咁快質疑仲買唔買到

再者今年冇大deal留資源整合下都未必係壞事,畢竟上年鉅仔係真係駛大左(而家睇返佢個時機真係靚,上年可以話係最後一年平錢時段)

不過聽日好可能再出3年底
其實做得海外收購,就預左匯率問題,長建仲要咁多海外資產(英國澳紐內地歐洲),匯率風險已經細過其他公共股(煤氣/中電)

但出黎既result係股價跑輸中電煤氣好多even舊年買左3件玩具。

至於黎緊做唔做到大deal當然大家都係得個估字,但由早前幾單大deal睇黎就唔多樂觀。
其實收購完DUET,再想收購APA成功機會根本就好低...
50蚊直衝
長實、長建及電能:先決條件未完成,終止收購澳洲APA
http://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?category=latest&newsid=ETN281121943
50 蚊等左好耐都未到
無計啦 股價係靠投資者買賣得出黎

中電 煤氣多人識 (even 港燈)多人識

我同公司4x歲同事話買左長建 佢話okay既香港仲有基建起
呢個同意。傳統幾隻收息股,中電煤氣恆生始終有班fans based, 即使基本面差左,股價都回得太多。
好似煤氣咁 係人都知30倍pe貴 但個個都等紅股 無人賣 又點跌呢
煤氣6成多收入係人仔,今年人仔對美元貶左6-7%

負債比率28%,但煤氣股價仲企到咁硬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞