香港基建真係世界級

416 回覆
7372 Like 63 Dislike
"其實澳門都未斷水斷電
各位仇澳撚唔洗咁開心住"

http://www.exmoo.com/article/79933.html

兩萬用戶仍停電 澳電陸續修復供電設備

澳電表示,澳電的搶修員已陸續出動檢查修復供電設備,為受停電影響的居民復電。

澳電稱,由於查詢供電情況的人數眾多,如遇上電話線路繁忙未能接通,請耐心等候;另外,客戶亦需聘請有經驗的電工對其受水浸的電力裝置進行檢查。

澳電表下午1時起先後將各低窪地區的變壓房進行拉閘,暫停供電,受影響用戶數目約兩萬戶,現時仍未恢復供電。

咁澳門又真係勁呀
先得兩萬戶停電
好過上年㗎喇,上年有啲地區停一個禮拜電
打完飛機好番工啦
基建世界級
奴性都係世界級
政府管治能力品德就垃圾級
I love hk
所以樓價貴得有道理
基建好有撚用咩
正苦管理得咁差
贏左基建,輸左個政府,屌,慘過澳門狗
唔使講乜,對比幾年前Sandy吹襲紐約時個情況,無可否認香港真係世界級,但氣候變遷,未來啲風可能更勁,所以香港防災意識唔可以鬆懈。
其實政府緊急部門都已經到左極限
如果成個香港有一兩棟住宅冧左,政府真係會仆住求解放軍出城
香港供電一向全球第一,今年港燈穩定度去到99.9999%。港燈會比中電更加穩定,因為多數電纜都喺地底同海底,好少架空,有都係一段仔。

利申:港燈員工
坡仔一向好想我地香港死
雖然我本科唔係civil
但冇記錯好似只要工程師覺得冇影響附近建築既structure
就算過左30mm既標準其實都ok
當然一過左20mm地陷既警戒線就要不斷觀察
大把地方地陷過左成40 50cm都冇問題
淨係見到 child 登仔係屋企鍵盤救災都知道香港好多野都好穩固,有電有水乜都齊

連美國都做唔到
幾乎必然發生
今次無冧純屬好彩
香港住宅風速極限只係250
Cat 5 撞埋來必然出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞