讀緊遵理日校,你問我答

122 回覆
7 Like 29 Dislike
咁我自爆
今年colon班主任 如果同班聽日第一堂大叫我名
我係你隔離班
對住colon大叫你網名?
重讀?考過DSE?
講真,你自修到既話,自修當然最好(前提係有資源,有人教,有野唔識有人可以準確咁答到你)

但係驚自己自修又唔夠定性,會日日係度打機去玩,就去遵理啦,但其實重點都係你要有好大決心要入到你想讀既科,先會有動力去支撐你捱多一年。

另外有個變數,如果你讀理科有sba,有機會因為個sba拖低你DSE總分,因為遵理學生大部分水平低,佢sba都要比低啲分先平衡到(個老師大概係咁講),但係最後考完dse,你就算筆試考得唔錯,真心你唔會知個sba影響你幾多。穩穩陣陣就自修冇sba煩。

你所有重讀既科,如有sba/ies全部要半年時間做(ies可用你自己舊有果份)

遵理只勝在報補習平

仲有,真係讀既話盡量唔好同人有交集,真係要識人既話就識啲係好努力讀書既,如果唔係識錯人,就沉船嫁喇,會變左一齊玩,好影響你讀書。
老套啲講句,近朱者赤 近墨者黑,唔好同人有接觸最穩陣。
同埋覺得自己真係考衰左,最好就係即刻開始溫,但係可以慢慢嚟唔洗chur 咁樣嘅話到DSE嘅時候 你會超輕鬆 因為你比其他人多左一年時間去讀 但前提係途中唔可以放棄 hea左幾個禮拜咁樣就死得
自己要調節個速度 到12月尾係時候慢慢加速 3月係溫得最快既時候 一日24個鐘溫12個鐘啦大概

唔係有樣嘢好重要就係要識比自己放鬆 如果唔係好難捱到3月
其實教BAFS accounting 個個KenLam教得好好
佢會比D方法去溫BA之餘
佢亦都會用最快時間去解決你ba問題
係咪好似正常學校咁要日日返足學 唔可以成日無啦啦放假?
同埋想問多啲關於遵理日校嘅事 樓主唔介意嘅話可唔可以留tg(或者我留都得)
幾年前喺旺角讀升讀班
你走堂佢會打俾你老母
不過其實幾好玩 讀遵理嗰兩年過得幾開心
唔係加 安你讀嘅科而定嘅
有時可以一日唔洗返或者個日好遲返都得
我個時返遵理 我成日遲到唔返
個個訓導主任都冇點鬧過😂
可能因為我係重讀
好平百零蚊就報到
2年前$180一期
睇邊個老師教啦
有D會老師會嘅
想問可唔可以只係報chem一科
因為之前無報過 唔可以自修咁報
同埋可唔可以一星期唔返齊咁上堂eg一星期返一兩日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞