覺唔覺問「sec low/third hon可唔可以讀master?」「master係咪有錢就讀得?」嘅人好弱智?

54 回覆
112 Like 14 Dislike
唔明點解要比錢讀master
Mphil都話做研究
其他個d唔知有咩用
尤其econ master
Arch個d話哂都係專業人士
讀非mphil Master都合理
但每次見到有人讀econ master心諗
外在因素唔到你控制,可能有d 公司搵人升職,開個paper board 先,你年年appraisal 爆分但OU ,你對手年年fair 但HKU,可能都係冇你份。

大公司求其執件都三大,你唔進修好難搞架。

我唔同意master 可洗底,不過去到某個樽頸位就係有需要。
Agger, 有心既就自修啦 晒十幾萬
單係用搭車來回上堂既時間都可以讀好多野
可以

利申 maater grad
Taught master的確係好易讀到
不過拎third hon都明顯志不在此就算啦
轉行另計
MA果類master d人當係2nd degree,
admission多數唔需要同科ug,
無ug讀咁耐又可以pt讀,
以前ug想讀一而家讀返叫做還個心願,
講真十零廿萬當興趣都大把人俾得起,
係怕無時間同精神讀姐
hku mphil 你三大second up但gpa唔過三都唔駛入screening
仲未講同其他qs top 50 u啲人爭
master 真係洗底用
講真,其實學既嘢係UG 濃縮版加少少嘢only
補充多少少
我唔係話bachelor唔掂, 就算讀master都一定翻唔到身。
我只係想講唔係比廿幾萬買個master就輕鬆翻到身

例如有啲人DSE入唔到三大就好唔開心, 無心機讀書, 日日渾渾噩噩結果喺自己間U都爛埋grade。
然後諗住比錢報返三大master, 以為讀完就可以洗底。
但係依種人往往讀master果陣都唔會有咩改變, 照舊渾渾噩噩, 考試勉強碌過, 讀完唔記得自己讀過咩咁。
就算CV好似靚咗,但自己個人本身嘅實力同中六比根本無提升過, 到最後都唔會有美好嘅結果
問問題既人都好弱智
到左而家都仲有人問問題真係好有問題
咁大個google都唔識
讀master唔係為左去外國做野同埋移民咩 (假設ug係香港讀)
好認同
果啲應該搵個窿比自己捐
唔好出嚟獻世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞