加拿大政黨接納英澳新4國居民自由流動政策 納入大選政綱

82 回覆
39 Like 2 Dislike
陣間又搞到居歐權咁就大家happy啦
個陣有部份人醒目 , 靜靜雞自己拎居歐權閃過去住 , 結果除左個班人之外其他吵吵鬧鬧要平權既BNO全部無份
咪又係同支那香港一樣用階級歧視+行業壟斷去抽窮人水先咁有錢
知道了

香港 台灣 北美
Apple Daily
要聞
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
主頁
即時
動新聞
日報
周刊
即時分類
焦點
全部
要聞
突發
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
賽馬
壹週刊
飲食男女
Ketchuper

BNO、蠢老鼠 - 陶傑
名采論壇
香港的BNO護照,也就是英國公民(海外)籍,有人欣喜若狂地發現個案,入境歐洲,不但免簽證,而且可以在歐洲一些國家長期居留。
最先在網絡奔走相告,繼而見諸華文報紙,然後有人理直氣壯要求英國政府「確認」。好,歐盟正式回應:對不起,BNO不是英國正式公民身份,沒有在歐洲的定居權。
以這件鬧劇,看出香港人折騰二十年,到底學會幾多「政治智慧」。
英國加入歐盟,歐洲有人權法。歐盟沒有一個國家像英國一樣,有一種叫BNO的二奶護照。
不錯,這是一個法律漏洞,加上歐洲對英國不太親善,英國加入歐盟之後,除了英鎊獨立,歐盟許多政策和人權法,凌駕於英國議會,這是當年戴卓爾夫人反對英國跟歐洲一體化的原因。
但是,歐洲與英國一樣,都討厭大量中國人、黑人、伊斯蘭教的阿拉伯裔少數民族入侵。歐洲近年受溫州人和福青幫滋擾,對於黃禍,早有厭懼。
BNO本來是歐盟和英國移民法之間的一道小縫隙。在一所屋子裏,牆角有一道小縫,地窖有一窩小老鼠。聰明的小老鼠,看見這道陽光透進來的小縫,絕不會聲張,吱吱大叫,奔走相告,然後放炮仗慶祝,公告地窖底下的小老鼠族群:瞧上面,有一條通往廚房的生路,一起殺過去,外面有蛋糕芝士,有社會福利。
聰明的小老鼠,會自己顧自己,悄悄的閃身潛逃出去,因為神不知、鬼不覺。BNO的漏洞,道理也一樣,悄悄開溜,跑得一個是一個。歐洲冷門的小鎮,官員心地善良,品性純樸,從來沒見過狡獪鑽營的中國人。三五年之後,看見寧靜的阿爾卑斯山下多了幾處喧嘩的唐人街,才會發覺上了當,但那時,BNO已經偷渡過去三五萬,再也趕不回來。
只有最蠢最蠢的小老鼠,才會把漏洞公開,拉着歐盟和英國人的衫尾,叫他們清楚「交代」。歐洲雖與英國不和,對黃禍的看法是一致的,你既迫他「表態」,他當然名正言順給你塞洞關門。從此,「BNO」無歐洲居留權這一句,就會輸入電腦,連列支頓士登的移民局小官一打開,就有一條紅色的提醒。
許多事情,因為敏感,只可以悄悄做,不要公開問,更不要「澄清」,在大陸辦事,持BNO潛逃歐洲,一樣道理。一條生路,就此堵死,香港人不會搞政治,蠢得很。不過,也沒有損失嘛,中國那麼強大,七百萬市民,人人愛國,去歐洲乞米呀?
可以雙重國籍,唔使放棄原本國籍

連登仔做左功課未
KK 買左軍火未
講緊支那呀
我就放棄左中國藉啦,做好晒功課
係中国唔比雙重國籍
On9仔,澳洲自08金融風暴前起連續十幾年經濟無衰退過一直上升緊,無難民湧入加恐怖襲擊政治穩定過歐洲N倍,內政又比美國安全得多,無揸槍癲佬周街射人,學生返返下學返唔到屋企。

人工高歐美幾十個%最低工資120蚊一個鍾呀, 歐洲都無咁高啦,更唔好講美國。

加上澳洲一年365日陽光普照,全年唔落雪,氣候宜人,周圍都係沙灘同靚景。

你自己見識少就唔好出黎獻醜啦
個個歐美有能力嘅人近幾年根本就不斷湧緊入黎澳洲,澳洲好住過美國歐洲好多年啦一早。

我反而唔明點解今時今日仲有人衝去英國美國住,遲啲Brexit後英國經濟發展更加遲緩,越黎越多英國人因為咁黎澳洲。美國選左Trump之後好多modernist liberals又係離開美國湧哂過黎澳洲。
見到新以為坡仔
Sorry囉 ,就咁睇你句嘢見你口吻有啲串咪同以為你串囉
都係想講其實澳洲好多優勢不過好多人唔知又唔問,問完又唔信先咁慶姐,唔係針對你,我語氣係重左唔好意思
「同支那香港一樣」
有冇諗過人地先係正版
香港都係受英國教化
人地幾百年階級觀念國家
就係靠精英管治
俾啲窮人蠢人管英國一定死多兩錢重
支那已經係例子啦
治安不斷下跌,政治環境轉差,社會衝突加劇。就算你點先進都好都只係社會最top果班商人同政客得益。中產普通市民理撚得你咁多,澳洲天氣,經濟,政治,生態同社會好住過歐美係事實。宜居城市排名過去7年知唔知係邊個城市?Melbourne。頭十有三個係澳洲城市,同加拿大打和。
你講得出澳洲主要係烏蠅多同埋啲人粗魯就知你一係未去過澳洲城市住一係就井蛙。

美國南部racist gun touting Redneck聽過未?歐洲黑人犯罪組織個個主要城市都有: Paris, Barcelona, Rome, Berlin etc.年中聽都聽過十幾單香港人去到歐洲俾人偷嘢。 仲未計回教蝸呢?

你今時今日去美國同歐洲住都唔會住山區啦係嗎?比城市嘅話澳洲城市好住過歐美多多聲(宜居城市排行榜) ,比郊區嘅係歐洲係靚啲, 但係都係除非你長住郊區否則影響唔大。仲有澳洲近海環境好過歐美好撚多,Great barrier reefs, 沙灘,島嶼。

你對歐洲美國有情意結我無問題但係唔該唔好講埋啲大話去合理化自己嘅觀點。人對腳係最誠實嘅,你只需要睇下data每年最大移民去澳洲係邊個國家。提示:唔係支那,係英國。
去過澳洲wh都覺得澳洲好正 但最大問題始終係racist同埋蜘蛛
花無百日紅。歐洲同美國今時今日咁嘅政治環境下動盪,好多有志有能力嘅人都出走哂去加拿大或澳洲,你有留意科學界新聞就會知。仲有澳洲係亞太區內第三大IT人才供應,僅次於印度同中國
澳洲大城市咪好啲囉,我住左4年一次都無遇到過,可能我好彩啦。講真歐美都有架啦,美國尤其是。
血你老味咩支那狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞